Начало / Свят / Агата Кристи вероятно е първата британска сърфистка

Агата Кристи вероятно е първата британска сърфистка

Писателката и съпругът й се научили да управляват дъската прави в Хавай през 1922 г.

Агата Кристи и съпругът й Арчи вероятно са били пионерите между британците в сърфирането. Докато съвременниците им са седели по сенките, пиейки коктейли, съпрузите Кристи са яхали вълните в Кейптаун и Хонолулу, пише „Гардиън”.

Проучване на Пит Робинсън, основател на музея на британския сърфинг в графство Девън, предполага, че Агата и Арчи са първите британци, които са се научили да се изправят на дървената дъска. Това се е случило след Първата световна война, когато на Арчи било възложено да помогне за организирането на световен тур, който трябвало да рекламира Лондонското изложение през 1924 г. Затова през януари 1922 г. семейството оставило малката си дъщеря на грижите на майката и сестрата на Агата и заминало за Южна Африка., където скоро било посветено на карането на сърф по корем. По време на престоя Агата си водила подробни бележки.

Двамата продължили за Австралия и Нова Зеландия, а през август пристигнали и в Хонолулу. Там за първи път им показали как да се плъзгат по вълните, изправени върху дъската, също и как да се предпазят от слънчево изгаряне и острите корали. За да пазят краката си, те носили меки кожени ботуши, а писателката подробно описала в дневника си практичния си бански костюм от зелена вълна. Агата останала да чака съпруга си в Хавай до октомври и описала в автобиографията си как там станала „експерт да пази равновесие върху сърфа”.

Според Робинсън разкриването на тези аспекти от живота на Агата Кристи показват нейната страст към морето и че е била спортна млада жена. Откритието е важно, защото през 20-години на ХХ в. много малко британци са умеели да сърфират и единственият, за когото е сигурно, че го е правел преди Кристи, е престолонаследникът принц Едуард.

Фото:museumofbritishsurfing.org.

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (5 седмици в класацията) 2. „The …