Начало / Свят / Белгийски полицай е вдъхновил Агата Кристи за Еркюл Поаро?

Белгийски полицай е вдъхновил Агата Кристи за Еркюл Поаро?

Кой е вдъхновил Агата Кристи за създаването на нейния вечен персонаж Еркюл Поаро е една от най-големите мистерии в криминалната литература. Ново проучване обаче показва, че твърде вероятно това да е белгийският полицай Жак Орне, съобщи британският „Телеграф“. Орне напуска родината си през 1914 г., след като в страната навлизат германски войски, и се мести в Обединеното кралство. Той се е срещнал с писателката на събитие.

Проучването е дело на изследователя Майкъл Клап, който е на мнение, че именно Орне е истинският Поаро. Бабата на Клап, Алис Греъм Клап, е помогнала на 500 белгийци да се спасят от германската инвазия в началото на Първата световна война и да се установят във Великобритания. Сред тях са Орне, тогава на 57, и 17-годишният му син. Впоследствие тя е наградена от правителството на Белгия.

През 1915 г., Алис Греъм Клап била канена на събитие в Торки за събиране на средства за пострадалите от войната. То се провело в дома на нейната приятелка г-жа Потс-Шато, която именно настанила Орне и сина му. Тогава 24-годишната Агата Кристи свирила на пиано, за да забавлява гостите. Събитието дори е отразено от местната преса.

Клап изучавал родословното си дърво, когато направил откритието. Той е наясно, че това не доказва нищо 100%, но е твърде вероятно Орне да е вдъхновил Кристи с историите си. Самата Кристи никога не е казвала кой точно я е вдъхновил за създаването на Еркюл Поаро, но е коментирала бежанците във Великобритания по време на Първата световна война.

Припомняме, че британската писателка Софи Хана ще съживи Поаро, след като тя беше одобрена от агенцията, която държи авторските права на Кристи. Новата книга за незабравимия детектив ще бъде на книжния пазар през септември тази година.

Свързани заглавия
Софи Хана съживява Еркюл Поаро

Би Би Си адаптира творби на Агата Кристи по случай 125 години от рождението й

Поредицата „Агата Кристи“ закръгля 50 книги

Книги от Агата Кристи тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …