Начало / Критика / Децата спират да четат в тийнейджърска възраст

Децата спират да четат в тийнейджърска възраст

Интересът на децата към книгите се губи в тийнейджърска възраст, съобщи thebookseller.com. Данните са на издателството „Scholastic“. Интервюирани са 1 755 родители и ученици за техните читателски навици. Резултатите показват, че колкото повече децата порастват, толкова по-малко време отделят за четене.

Само 17% от тийнейджърите на възраст между 15 и 17 години четат редовно за удоволствие. При децата между 6 и 8 години процентът е много по-висок – 54. Той намалява с годините – 43% при тези на възраст 9-11 години и 24% при  12 до 14-годишните.

За сметка на това децата започват все по-често да посещават социалните мрежи. При възрастовата група 15-17 76% посещават социалните мрежи и 80% влизат в интернет през смартфон. При децата на възраст от 6 до 8 години –  съответно 4% и 19%.

Когато се съберат резултатите от всички възрастови групи, се оказва, че 71% от децата знаят, че трябва да четат повече за удоволствие. Същият е процентът и при родителите. Попитани какви книги предпочитат, децата избират най-често такива, които ги карат да се смеят, следват провокиращите въображението и на трето място са историите с герои, с които момчетата и момичетата могат да се идентифицират.

Четирима на всеки 10 родители мислят, че децата им изпитват трудности в намирането на подходящи четива. 33% са на мнение, че те имат нужда от насоки. Родителите на по-големите деца е по-вероятно да не ги е грижа дали те четат книги или не.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

715x402

Родители четат на недоносените си деца

Книгата въздейства върху преждевременно родените Четенето е въведено като терапия в университетската болница на чешкия …