Начало / Свят / Американка нарече книгата „Безсмъртната Хенриета Лакс“ порнографска

Американка нарече книгата „Безсмъртната Хенриета Лакс“ порнографска

Джаки Симс от Ноксвил, Тенеси, нарече световния научен бестселър „Безсмъртната Хенриета Лакс“ от Ребека Склут порнографска книга и поиска тя да бъде забранена в местните училища, съобщи „Лос Анджелис Таймс“. Книгата разказва за афроамериканката Хенриета Лакс, която се разболява от рак на матката през 1951 г. Тя умира същата година. Лекари успяват да вземат нейни клетки и ги изследват години наред. Това води до някои от най-революционните открития в медицината през втората половина на ХХ век.

Синът на Симс, десетокласник, получил като задача да прочете изданието по време на лятната ваканция. Майката решила да разгледа книгата и попаднала на пасаж, в който Лакс изследва тялото си. След оплакване задачата на сина й била променена, но това не й било достатъчно.

„Смятам, че тази книга е порнографска. Шокирана съм от графичните описания в нея. Аз съм на мнение, че трябва да я държим далеч от нашите деца“, коментира майката пред местните медии.

В профила си във „Фейсбук“ авторката Склут заяви, че вероятно Симс бърка порнография с гинекология. Тя изрази надежда, че учениците в Ноксвил ще продължат да имат възможност да четат за невероятната история на Хенриета Лакс. Склут получила и обаждане от заместник-директора на училището, в което учи сина на Симс, който я уверил, че книгата й със сигурност няма да бъде забранена.

„Безсмъртната Хенриета Лакс“ излезе през 2010 г. Тя беше определена за една от най-значимите научни книги на годината, като получи наградата „Wellcome Book Prize“, както и призове от Американската асоциация за научен напредък и Асоциацията на журналистите, които пишат за медицина в САЩ. Книгата излезе и на български език.

Свързани заглавия
Ребека Склут, автор на „Безсмъртната Хенриета Лакс”: Тази история е ужасно важна за човечеството
Ребека Склут взе награда за „Безсмъртната Хенриета Лакс”

Учени бойкотираха премиерата на „Безсмъртната Хенриета Лакс”
Ребека Склут ще представи книгата си „Безсмъртната Хенриета Лакс“
Авторката на най-сензационната книга в САЩ за 2010 г. идва в България

„Безсмъртната Хенриета Лакс“ тук

Прочетете още

book-fire-mobile.5c111c08

Огнеупорна книга от Маргарет Атууд предлагат на търг

Кампанията е срещу цензурата Акцията предлага „Разказът на прислужницата”, само че отпечатана върху алуминиево фолио. …