На фокус
Начало / Читатели / Забранено за четене

Забранено за четене

Книгите и днес страдат от цензура

tom-hermans-9BoqXzEeQqM-unsplash

Нормално е да влезеш в книжарница – и да избереш хубава книга… Спрямо твоите интереси и ценностна система. Или пък да я намериш в библиотеката! Изненадващо обаче дори в САЩ на места това е трудно възможно – за определени заглавия. Гласовете на писателите са заглушавани по една или друга причина. Книгите понякога и забранявани.

Сред най-често срещаните обвинения е описанието на насилие по страниците. Много труден е и пътят пред книги, които разказват по един или друг начин за хора със свободно избрана полова идентичност. Същото важи и за четива, в които на преден план е дрогата или полицейското насилие, също и различни форми на расова дискриминация.

Ето няколко примера за забранявани и в наши дни книги

„Предимствата да бъдеш аутсайдер“

Стивън Чбоски описва превратностите в собствения си живот в тази книга от самия край на миналия век, която се превръща и в бестселър. Роман за съзравянето и откриването на собствената сексуалност, „Предимствата да бъдеш аутсайдер“ включва като тема и всички капани пред младите хора от рода на дрога, сексуално насилие и т. н. Разсъждава и върху тежката задача да запазиш психическото си здраве в нашия луд, луд свят. Точно тези теми се оказват препъникамък пред разпространението на книгата и тя е забранена в много американски училища.

„Къде си, Аляска?“

Първият роман на Джон Грийн излиза през 2005 г. Американската библиотекарска асоциация включва книгата сред десетте най-добри за млади читатели. Има и сериал по нея от 2019 г. Посветена на живота и смъртта, „Къде си, Аляска?“ обобщава и преживяванията на самия автор в Индиан Спрингс. Там той се превръща в обект на тормоз, което вгорчава дните му. Героят в книгата му се влюбва в Аляска, която крие необикновена тайна. Стилът на писане на Джон Грийн обаче не се харесва на консервативните родителски организации. Те се преборват книгата да бъде забранена в много американски училища. Наречена е „безвкусна и порнографска“.

zakaz

„Омразата, която сееш“

Това пък е дебютът на Анджи Томас от 2017 г. В центъра на сюжета е полицейската бруталност и расовата дискриминация. Приятелят на 16-годишната Стар е убит при протести, а самата тя подложена на натиск да замълчи. Книгата става бестселър и печели няколко награди в раздел за млади читатели. Вулгаризмите, които използва Анджи Томас, а също насилието по страниците, както и противоречивите настроения по отношение на полицията, карат някои библиотеки в САЩ да извадят от каталозите си „Омразата, която сееш“.

„Да убиеш присмехулник“

Прибавяме в тази кратка селекция на забранявани книги и превърналия се вече в класика роман на Харпър Ли. Сюжетът в книгата ни пренася в американския юг, като на преден план по страниците са теми като смъртта, сексуалното насилие или расовата дискриминация. Книгата излиза преди 64 години и печели „Пулицър, а днес често е споменавана сред най-добрите творби на американската литература изобщо. Историята и персонажите донякъде приповтарят преживяното от самата Харпър Ли. След излизането обаче става обект на обществено обсъждане, като се смята, че романът ще окаже лошо въздействие върху учениците. В дълги периоди той е отсъствал от много училищни библиотеки в САЩ.

Забранени книги подбра Краси Проданов
Снимка от Tom Hermans за Unsplash

Прочетете още

joyce-hankins-boR7SuyzB7Q-unsplash

10 книги, за които най-често лъжем, че сме прочели

Така сами се чувстваме по-значими „Чела ли си тази книга?“, пита ни приятел, а ние …