Начало / Критика / Шест факта, които доказват, че книгите остават на мода

Шест факта, които доказват, че книгите остават на мода

Уморен от спекулациите, че четенето вече не е модно, редакторът в  bookriot.com Йохан Торсон направи интересен анализ на статистиката. Той доказва с шест факта, че книгите все още са любимо занимание на болшинството от жителите на западния свят.

Ето и неговите изводи:

  1. Тазгодишният бестселър на Паула Хоукинс „Момичето от влака“ е най-бързо продаващата се книга в историята. Още с излизането си тя задмина по продажби хитови серии като „Петдесет нюанса сиво“ на ЕЛ Джеймс и поредицата за Хари Потър на Дж. К. Роулинг. Романът на Хоукинс бе посочен от звезди като Гуинет Поутроу, Рийз Уидърспуун и Стивън Кинг сред най-любимите им четива. Само за няколко месеца „Момичето от влака“ бе продадена в над 1,5 милиона копия по цял свят, което я изкачи на първо място в класациите за най-бързо реализирали се бестселъри с твърди корици в историята.
  2. Все повече хора четат все повече книги.  Това показва социологически проучвания на компанията „Статиста“. Според последните две проучвания на навиците за четене във Великобритания, САЩ и Германия е установено, че все повече хора четат по над 21 книги годишно. Едно от  проучванията показват, че през 2014 г. например 10,73 милиона германци над 14 години посягат към книгата ежедневно. Статистиката показва, че през 2015 г. 12,77 милиона пък са немскоезичните хора, които четат книга повече от веднъж седмично. 30,2 % от говорещото немски население предпочита книгата за свой помощник в ученето и застава зад твърдението „Запомням по-добре нещо, като го прочета в книга, отколкото от екран“. През 2013 г. 77% от населението на Великобритания чете хартиени книги всеки ден.
  3. Издателите печелят все повече от книгите си. Този факт отново се доказва от статистиката. Според прогнозите в САЩ приходите от продажби на книги през 2015 г. ще са 27,84 милиарда долара и няма признаци за спад. За Великобритания тази сума е 6,727 милиарда долара, а в Германия – 6,584 милиарда, във Франция – 5,95 милиарда, в Турция – 765 милиона, в Италия – 3,94 милиарда, в Швеция – 1,014 милиарда, в Румъния – 139,14 милиона и т.н.
  4. Появяват се все повече нови книжарници. Тенденцията да се затварят книжарници изглежда приключи и вече се откриват повече магазини за книги, отколкото се закриват. Това се наблюдава в последните четири години. Само тази година най-голямата верига във Великобритания „Уотърстоунс“ откри поне 12 нови магазина в страната. В САЩ броят на независимите книжарници се повиши с 27% в периода 2009 -2014 г., а само за 2015 г. ръстът е 8%.
  5.  Книгите остават любим аксесоар при пътуване.  Това показва скорошно изследване на един от най-големите сайтове за пътуване Tripadvisor. Според статистиката 77% от пътуващите признават, че „нещо за четене“ е най-важното, което слагат в багажа си. За сравнение – едва 52% настояват, че таблетът или айпадът им е най-важен.
  6. Има ръст в продажбата на електронни книги. Това отново е доказано от статистиките. Според „Статиста“ приходите от продажба на електронни книги в САЩ през 2018 г. ще бъдат 8,69 милиарда долара в сравнение с 2,31 милиарда през 2011 г.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …