На фокус
Начало / Свят / Тийнейджърски роман беше забранен в Нова Зеландия

Тийнейджърски роман беше забранен в Нова Зеландия

Тийн романът „Into the River“ от писателя Тед Доу беше забранен в Нова Зеландия, съобщи „Индипендънт“. Причината е графични описания на сексуални сцени и взимане на наркотици. Всички организации, които умишлено продължават да разпространяват книгата, ще бъдат глобявани с 10 000 новозеландски долара.

Изданието разказва за момче от племето Маори, което се сблъсква с нетолерантност и расизъм. Романът получи награда от „New Zealand Post“ през 2013 г.

Това е първият случай, в който подобна забрана се прилага срещу книга в страната от повече от 20 години. Инициативата за забраняване на заглавието беше започната от консервативната организация „Family First“. В изявление те съобщават:

„Ние окуражаваме родителите да споделят по-често притесненията си относно различни книги. Вярваме, че органите, които отговарят за цензуриране на съдържание, не са наясно от какво се страхуват родителите и какво не искат децата им да четат.“

Джоана Матю, изпълнителен директор на Асоциацията за библиотеки и информация в Нова Зеландия, определи забраната като „притеснителна“ за свободата на изразяване в страната. Тя допълни:

„Чела съм книгата и макар да разбирам част от притесненията, тя не заслужава да бъде забранявана. Ключов принцип в нашата професия е свободата на достъп до информация. Всеки трябва да има правото сам да реши кое е подходящо за него и кое не. Като опитваме да погребем история, засягаща реални социални проблеми, ние се проваляме в опитите си да ги решим.“

Комисия ще реши дали книгата да продължи да бъде забранена през октомври. Очаква се полемиките сериозно да вдигнат продажбите на романа на Доу.

Прочетете още

MANHATTAN, NY, AUGUST 19, 2022 PEN America holds a rally in support of writer Salman Rushdie at the New York Public Library in Manhattan, NY.  Authors read passages from his books. 8/19/2022 Photo by ©Jennifer S. Altman All Rights Reserved

Известни писатели се събраха в подкрепа на Салман Рушди

Големите от занаята защитиха своя колега Едни от най-прочутите американски пера демонстрираха на стълбището на …