Начало / Свят / Непубликувана досега поема на Езра Паунд е продадена на търг

Непубликувана досега поема на Езра Паунд е продадена на търг

Непубликувана досега поема на Езра Паунд беше продадена на търг, съобщи „Гардиън“. Търгът бил организиран от аукционната къща „Lyon & Turnbull“ в Единбург. Наддаването за поемата достигнало до 7 500 паунда. Тя е придружена с писмо до Изабел Кодрингтън, британска художничка и приятелка на известния поет.

Писмото датира от април 1909 г. По това време Кодрингтън е омъжена за критика Пол Джордж Коноди. Двамата се развеждат през 1912 г. Кати Марсдън от аукционната къща коментира:

„Поемата е забавна, невинна, не показва никакви намерения на Паунд спрямо Кодрингтън. Тя е била художничка и с тогавашния й съпруг са се познавали с голяма част от фигурите от културните среди през онези години. Така са срещнали и Езра Паунд.“

Езра Паунд е американски поет, роден 1885 г. Той е представител на ранния модернизъм. Играе основна роля за развитието на кариерите на творци като Т. С. Елиът, Джеймс Джойс, Робърт Фрост и Ърнест Хемингуей. По-известни негови произведения са „Ripostes”, „Хю Селуин Мобърли” и „Кантос”. След като се премества в Италия става привърженик на фашизма. Хванат е от американски войски по време на Втората световна война, обявен за луд и прекарва в затвора 12 години. Също е бил ревностен антисемит. След като излиза от затвора живее в Италия до края на живота си през 1972 г.

Свързани заглавия
Езра Паунд: Роб е този, който стои и чака друг да го освободи
Типовете писатели според Езра Паунд
Дъщерята на Езра Паунд съди фашистка организация

Прочетете още

Luiz2

Заглъхна завинаги ангелската Луиз Глик

Поетесата почина на 80 Родена през 1943-а, тя носеше и етикета на най-голяма съвременна американска …