Начало / Свят / Почина неврологът и писател Оливър Сакс

Почина неврологът и писател Оливър Сакс

Почина неврологът и писател Оливър Сакс, съобщи информационна агенция „Ройтерс“. Той беше на 82 години. Сакс беше диагностициран с неизлечима форма на рак на черния дроб през февруари. Авторът ще бъде запомнен с книги като „The Man Who Mistook His Wife for a Hat“ и „Awakenings“, адаптирана на големия екран с участието на Робърт де Ниро и Робин Уилямс.

Кейт Едгар, лична асистентка на британския автор, сподели, че той е писал до самия край. Посмъртно от него ще бъдат публикувани още няколко книги, твърди тя.

Сакс е роден през 1933 г. в семейство на еврейски лекари. След като завършва медицина в Обединеното кралство и практикува известно време, той заминава за САЩ. Там през 60-те години на миналия век изследва група пациенти, страдащи от летаргичен енцефалит – болест на главния мозък, при която болните са като статуи: не могат да говорят и да се движат. След като те не били лекувани в продължение на десетилетия, Сакс ги третира с експерименталното лекарство „L-dopa“. То има впечатляващ „пробуждащ“ ефект върху пациентите. Екпериментът обаче в крайна сметка се проваля, защото те развиват тикове и маниакално поведение и имат трудности с адаптацията си към света.

Сакс описва случилото се в книгата от 1973 г. „Awakenings“. По нея е направен филм през 1990 г., който е номиниран за „Оскар“.

Друго известно негово издание е „The Man Who Mistook His Wife for a Hat“ от 1985 г. То представлява описания на различни случаи с пациенти с мозъчни проблеми. Мемоарите на Оливър Сакс, „On the Move: A Life“, бяха публикувани през май тази година. Сред отдалите почит на Сакс са Робърт де Ниро, Дж. К. Роулинг и Джойс Карол Оутс.

Свързани заглавия
Излиза книга за историите на хора, загубили сетивата си, но продължили да живеят пълноценно

„Окото на съзнанието“ от Оливър Сакс тук

Прочетете още

054400fe21945fa89b3370e85fe7c4c1

Любомир Николов: Не вярвам в монолитния, непоклатим като психика и възгледи човек

„Крайни мерки“ е роман, който ни подготвя за реалностите на трансхуманизма Съвсем точно е определението …