Начало / Свят / Есе, в което Патриша Корнуел разплита мистерията на посления роман на Дикенс, е показано на изложба

Есе, в което Патриша Корнуел разплита мистерията на посления роман на Дикенс, е показано на изложба

Есе, в което авторката на бестселъри Патриша Корнуел предлага своята версия за финала на последния роман на Чарлс Дикенс, стана част от изложба, съобщи „Гардиън“. Викторианският класик умира през 1870 г. и не успява да завърши книгата си „The Mystery of Edwin Drood“. Предлагани са над 200 версии за край на историята във филми, пиеси, романи и мюзикъли.

Още през 1977 г. преди да стартира успешната си поредица за детектив Кей Скарпета, Корнуел пише есе за книгата по английски език в колежа „Davidson College“. Тогата тя получава отлична оценка. Писателката споделя, че именно това есе я е вдъхновило да избере писането за своя професия.

Сюжетът в романа на Дикенс се върти около лицемерния диригент Джон Джапстър. През повечето време Джапстър е под влиянието на опиум и е силно привлечен от неговата хористка Роза Бъд. Бъд е годеница на племенника на диригента, Едуин Друуд. Една сутрин става ясно, че Едуин е изченал, като от него са останали само значка и златен часовник. Мистерията около неговото изчезване остава неразкрита, след като Дикенс умира преди да завърши ръкописа си.

Корнуел определя Джапстър като злодея в книгата. Тя пише, че неговата пристрастеност към опиум го прави способен на убийство. Авторката категорично отрича твърденията, че е възможно Друуд да остава жив. Тя посочва като доказателство факта, че малко преди да умре Дикенс моли своя илюстратор, Люк Филдес, да нарисува Джапстър с дълъг шал, защото героя щял да удуши някого с него. А в нощта преди изчезването на Друуд Джапстър носи точно такъв шал. Корнуел разсъждава и върху символиката в творчеството на големия писател.

Изложбата „A Dickens Whodunit: Solving The Mystery of Edwin Drood“ е в музея на Чарлс Дикенс в Лондон и ще продължи до 22 ноември. Тя е посветена на последната книга на английския класик. Освен есето на Корнуел, посетителите ще видят и писмо на Дикенс до неговия адвокат Фредерик Уври от кантората „Farrer & Ouvry“. То е с дата 30 октомври 1869 г. и представя условията за публикация на изданието. Авторът изисква да му бъдат платени 7 500 паунда в брой, еквивалент на повече от 550 000 днес.

Според Луиза Прайс, куратор на музея на Дикенс, няма как някоя версия за финала на романа да бъде приета за вярна, защото никой освен самия автор не е знаел как е щял да завърши той. Това прави „The Mystery of Edwin Drood“ върховната криминална мистерия, защото дава улики и насочва читателя, но го кара да се напрегне и сам да реши как да приключи тя. Прайс също отбелязва, че Дикенс в своя кореспонденция многократно набляга на това колко важно е за него всичко, свързано с книгата, да остане в тайна до нейната публикация.

Свързани заглавия
Патриша Корнуел спечели делото срещу бившите си финансисти, осъди ги за над 50 млн. долара

Патриша Корнуел съди бившите си финансисти за 100 млн. долара
Патриша Корнуел: Ако живееш в лъжа, губиш всичко
13 велики писателки на мистерии

Дикенс в България
Анотации на Чарлс Дикенс разкриват класици, публикували анонимно

Бюрото на Чарлс Дикенс стана държавна собственост на Великобритания

Чарлс Дикенс: В обичащото сърце се крие най-голямата мъдрост

Книги от Патриша Корнуел тук

Книги от Дикенс тук и тук

„Употребите на британския ментор: рецепцията на Чарлс Дикенс в България“ тук

Прочетете още

zx600y338_815321

Честита Коледа, четящи човече!

Честита Коледа, четящи човече! Екипът на Лира.бг. ти желае да извадиш толкова душевна щедрост, мъдрост …