Начало / Свят / Любовен роман за нацист и еврейка предизвика полемики

Любовен роман за нацист и еврейка предизвика полемики

Любовен роман за връзката между нацист и еврейка предизвика вълна от възмущение в света на литературата, съобщи „Гардиън“. Става въпрос за „For Such a Time“ от Кейт Бреслин, който излезе миналата година. Той беше номиниран в 2 категории на ежегодните награди на Асоциацията на авторите на романтични книги в САЩ. Това предизвика недоволство в общността на почитателите на романтични издания.

„For Such a Time“ е вдъхновена от старозаветната книга „Естир“. Тя разказва за Стела Мюлер, красива еврейка с руса коса и сини очи, която се влюбва в ръководителя на концентрационния лагер в Терезин – полковник Арик фон Шмит от „Вафен-СС“, докато работи като негова секретарка. Мюлер е във вътрешен конфликт заради чувствата си към нациста и желанието й да спаси своя народ. В края тя се покръства. Заглавието беше номинирано в категориите за най-добра вдъхновяваща книга и най-добър дебют, но не успя да спечели. Сара Уендел, писателка и остователка на сайта „Smart Bitches, Trashy Books“, коментира:

„Това е романс между еврейска затворничка и нацист, който е ръководител на концентрационен лагер. Не мисля, че въпросната липса на баланс може да бъде запълнена с романтичен наратив, нито пък намирам нещо романтично в обстановката. Проблемът е много по-сериозен от моето лично мнение. По време на Холокоста нацистите са убили 6 милиона евреи и общо 17 милиона души. В книгата на главния герой му се прощава за ролята му в геноцида. В края на романа главната героиня пък убеждава читателя, че християнстовто е правилния път. Припомням, че много евреи са принудени да направят този избор преди, по време и след Холокоста. Знам, че за реализирането на „For Such a Time“ не е отговорна само авторката. Много други хора са одобрили идеята ръкописа да се редактира, публикува и разпространява. Много съм доволна, че не спечели награда и се надявам повече хора да осъзнаят, че това четиво е изключително обидно.“

Книгата на на Бреслин излезе през април 2014 г. и получи позитивни ревюта от критиците. Романът има положителни оценки и в „Амазон“, хареса се и на християнската общност. След коментара на Уендел обаче и други писатели се пресъединиха към критиките.

Самата Бреслин заяви, че не е искала да обиди или нарани евреите. Тя допълни:

„Исках да напиша една съвременна любовна история за смела жена, която използва ситуацията, в която се намира, за да спаси своя народ. Също както прави и Естир. Със силата на вярата си в Бог Стела успява да вразуми един мъж и да го привлече към своята кауза. Много съжалявам, ако съм обидила или наранила евреите, към които изпитвам само любов и състрадание.“

От Асоциацията на писателите на романтични книги заявиха, че макар да разбират критиките, цензурата не е решението.

Прочетете още

20221128_He_TOP_Artboard 10

Най-продаваните книги през 2022-а: Годината приключва под знака на Мария Лалева

Читателите вярват на любимите си автори Верни читателски аудитории – и това стои в основата …