Начало / Свят / Списъкът на Шиндлер – още жертви и прекършени съдби

Списъкът на Шиндлер – още жертви и прекършени съдби

Книгата излиза преди 41 години и се превръща във феномен

maxresdefault

Бестселърът, който се превърна успешно и във филм под режисурата на Стивън Спилбърг, ще има своето продължение. Вече 87-годишният създател на романа Томас Кинийли иска да се върне в младостта на своя действително живял герой. „Преминал е през какви ли не авантюри, възползвал се е от съпругата си Емилия, държал се е отвратително с нея”, казва сега Кинийли.

Австралийският писател научава за Оскар Шиндлер напълно случайно – в еврейско магазинче в Лос Анджелис. Съдържателят му бил един от онези в списъка на Шиндлер. „Срещнах се с оцелели в Австралия и те ми разказаха историята на Оскар Шиндлер, стори ми се твърде добра, за да я оставя просто така”, спомня си Кинийли, който получава за своята книга и „Букър“.

„Списъкът на Шиндлер“ до днес е считана за една от най-добрите творби, посветени на Холокоста. Славата ѝ затвърждава и филмът от 1993 г. Продукцията печели седем награди „Оскар“, включително за режисура и за най-добър филм.

Новата книга, върху която работи сега Кинийли, обхваща младостта на Оскар Шиндлер. „Той е бил предател – казва писателят, – шпионирал е за судетските немци, после по същия начин е предал и нацистите. След това отива да живее в Аржентина и нищо чудно и там да е бил шпионин”, разсъждава Кинийли.

Оскар Шиндлер дори е осъден на смърт от чехословашките власти, но хитлеровото нападение предотвратява изпълнението на присъдата. През следващите години той затвърждава славата си на авантюрист и комбинатор. Но по идеологически причини се опълчва на режима и се стреми да спаси колкото се може повече евреи от националсоциалистите. Многократно излага на опасност живота си. Следвоенният период е още по-труден за него.

efb62c2e-5ba7-4dd9-bb2c-038d9eb3acfd

Шиндлер умира в нищета, а след като Томас Кинийли разказва историята му, Израелският мемориал в памет на жертвите от Холокоста го обявява за Праведник на света

Информация и снимки: CGTN, Česká televize, Kudy z nudy

Прочетете още

TheExchange_Book-Featured-Image-ALL-1920X1080-1

Треска за Гришам – излезе продължението на „Фирмата“

Адвокат Мич Макдиър се завръща Славният роман, с който писателят на практика проби, излезе още …