Начало / Свят / Мъжете имат 8 пъти по-голям шанс да публикуват книгата си, откри писателка

Мъжете имат 8 пъти по-голям шанс да публикуват книгата си, откри писателка

Книга, писана от мъж, има 8 пъти по-голям шанс да бъде публикувана, отколкото ако е дело на жена. До този извод стигнала писателката Катрин Никълс, когато опитала да намери издателство за романа си, съобщи „Индипендънт“. Никълс нямала успех и получавала отказ след отказ, докато не решила да използва псевдонима Джордж.

Авторката се свързала с 50 литературни агента, но получила положителен отговор само от двама. Когато обаче сменила името си на Джордж, получила позитивен отговор от 5 от първите 6 агента, с които установила контакт, трима от които поискали ръкописа й. В крайна сметка с мъжкото си амплоа  успяла да постигне успех със 17 агента.

„Бързо разбрах какъв е проблема. Не е в книгата, а в мен – Катрин. Излиза, че Джордж е повече от 8 пъти по-добър от мен в писането на една и съща книга. Един от агентите, който ми отказа веднага първоначално, не само искаше да прочете книгата на Джордж, но дори и да я покаже на свой ръководител. Дори отказите на Джордж бяха много по-учтиви и придружени с градивни критики, които мога да използвам. Само че не са предназначени наистина за мен“, коментира авторката.

В крайна сметка Катрин Никълс успява да намери издателство, което да публикува книгата с истинското й име. Тя ще използва насоките, които е получила от литературните агенти, когато се е представяла за Джордж.

Трябва да се отбележи, че е възможно да има и други причини освен полови пристрастия за решенията на литературните агенти. Книгата на Никълс е с жена главен герой. Необичайно е мъж да пише роман с женски водещ персонаж, което би направило книгата по-уникална и лесна за продаване. Книгите на жени, които пишат за жени, обикновено получават етикет женска проза, а това изобщо не характеризира заглавието на Никълс.

Оказва се, че решенията на Мери Ан Евънс (Джордж Елиът) и сестрите Бронте да пишат с мъжки псевдоними са били правилни. Изглежда малко се е променило от тяхното време.

Фото:twitter.com/clnichols6

Прочетете още

elizabethstrout

Обичана американска писателка направи крачка към „Букър“

Изборът сега е между шестима Поредният носител на наградата ще стане ясен на 17 октомври. …