Начало / Свят / Американците доминират разширения списък за награда „Букър“

Американците доминират разширения списък за награда „Букър“

Разширеният списък за престижната литературна награда „Букър“ беше обявен, съобщи „USA Today“. Петима са представителите на САЩ в него, което не е прието добре в британските медии. Едва трима са представителите на Великобритания.

Припомняме, че това е второ издание на отличието, откакто то беше отворено за автори от всякаква националност, стига заглавията им да са писани на английски и публикувани в Обединеното кралство. Ето и разширения списък:

Бил Клег (САЩ) с „Did You Ever Have a Family“, Ан Енрайт (Ирландия) с „The Green Road“, Марлън Джеймс (Ямайка) с „A Brief History of Seven Killings“, Лайла Лалами (САЩ) с „The Moor’s Account“, Том Маккарти (Великобритания) с „Satin Island“, Чигози Обиома (Нигерия) с „The Fishermen“, Андрю О’Хаган (Великобритания) с „The Illuminations“, Мерилин Робинсън (САЩ) с „Lila“, Анурадха Рой (Индия) с „Sleeping on Jupiter“, Сънджийв Сахорта (Великобритания) с „The Year of the Runaways“, Анна Смейл (Нова Зеландия) с „The Chimes“, Ан Тайлър (САЩ) с „A Spool of Blue Thread“ и Ханя Янагихара (САЩ) с „A Little Life“.

Списъкът с финалистите ще бъде обявен на 15 септември, като всеки от тях ще получи по 2 500 паунда. Победителят ще бъде награден на специална церемония в Лондон на 13 октомври и ще прибави към сметката си 50 000 паунда.

Свързани заглавия
Наградата „Букър“ спасила Ричард Фланаган от работа в австралийските мини
Ричард Фланаган спечели „Мен Букър”

Прочетете още

bfe9a55f03f247b7352226761442c838

Нови рицари на книгата ще имаме през април

Номинациите още текат Наградата е сред най-романтичните и най-симпатичните в българския литературен живот изобщо – …