Начало / Критика / 5 поредици, които да прочетете, докато чакате Джордж Р. Р. Мартин да завърши „The Winds of Winter“

5 поредици, които да прочетете, докато чакате Джордж Р. Р. Мартин да завърши „The Winds of Winter“

Поредният сезон от сериала „Игра на тронове“ свърши през юни, но „Winds of Winter“, следващата част от поредицата „Песен за огън и лед“ от Джордж Р. Р. Мартин, все още не е на книжния пазар. Не се и знае и кога почитателите могат да я очакват. Писателят е известен с дългите паузи между романите от фентъзи епоса си, започнат преди почти 20 години. Сайтът bookriot.com предлага 5 завършени поредици за всички любители на романите на Мартин, които те да четат, докато чакат „Winds of Winter“. Ето ги и тях:

1.    „Първият закон“ от Джо Абъркромби. Включва 3 части, както и 3 самостоятелни романа. Подобно на Мартин и Абъркромби пише за средновековната епоха, като включва многопластови герои. Също не е пропуснат и фентъзи елемента. Романите съдържат хумор и карат читателя да симпатизира на пръв поглед ужасни персонажи.

2.    „The Inheritance Trilogy“ от Н. К. Джемисин. Общо 3 части, както и кратка повест в същия свят. Един завладяващ фентъзи епос. Комбинацията между митология и магия ще ви накара да прекарате много безсънни нощи, четейки книгите на Джемисин. Трилогията наподобява и семейна сага.

3.    „Acacia“ от Дейвид Антъни Дърам. Включва 3 романа. Дърам е един от писателите, които самият Мартин препоръчва. Фентъзи епос от старата школа – с благородни, достойни и комплексни персонажи. Трилогията е брутална, заплетена, политически ориентирана и съдържака морални уроци. Задължително четиво за всеки почитател на фентъзи жанра.

4.    „Прокълнатите крале“ от Морис Дрюон. Частите са 7. Дрюон е един от най-бележитите френски автори. Фентъзито отстъпва място на историческата проза. Книгите са писани през 50-те години на миналия век. Те обаче ще се харесат на всички, които обичат истории за кралски семейства, борби за власт и рицари в средновековна Европа.

5.    „Даровита“ от Кристин Кашор. Юношеска трилогия. Духът на тези романи е по-различен от изброените досега, но ще допадне  на всички фенове на Аря Старк от книгите на Мартин. Серията на Кашор е подходяща и за феновете на друг тип литература – серията „Игрите на глада“ от Сюзан Колинс.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

403757737_721536883354438_6589521644785314_n

Елхи от книги израснаха в „Хеликон“

Греят в зелено със златна звезда Книжарниците се преобразяват преди Коледа – и се превръщат …