Начало / Критика / Кампания в „Туитър“ призовава за повече признание за илюстраторите

Кампания в „Туитър“ призовава за повече признание за илюстраторите

Кампания в социалната мрежа „Туитър“ призовава за повече уважение към труда на илюстраторите на книги, съобщи британският „Телеграф“. „#PicturesMeanBusiness“ беше стартирана от илюстраторката Сара Макинтайър. Инициативата беше подкрепена от Малори Блекман и Крис Ридъл – бивш и настоящ лауреат на детската литература във Великобритания, както и от  Джоан Харис, Аксел Шефлър, Одри Нифнегър и др.

Макинтайър иска илюстраторите да бъдат отбелязвани като съавтори на кориците на изданията, които илюстрират, и да бъдат забелязвани от журитата на литературните награди и медиите, които пишат за книги. Тя решила да старитра кампанията след като видяла, че книгата „Oliver and the Seawigs“, по която тя работила заедно с Филип Рийв, е приписана единствено на него, а нейното име не е споменато въобще. Същият бил случая и с илюстрованото издание на Майкъл Розен, „We’re Going On A Bear“, за което повече от важна роля изиграва художничката Хелън Оксенбъри.

Инициативата на Макинтайър вече има ефект. Сайтът на медала „Карнеги“ вече пише не само кои са авторите на дадени книги, но и се отбелязва името на илюстратора. Сайтът „The Bookseller“ пък се извини официално на Оксенбъри, че не е спомената в публикацията за заглавието на Розен.

Илюстраторката уточни, че въпроса не опира до его, а до насърчаване на илюстраторите да продължат да работят.

„Важно е за брандирането на продукта, както и за илюстраторите. Те трябва да бъдат подкрепяни, за да продължат да вършат работата си. Изображенията в книгите често са не по-малко важни от текста. Не е лесно да се печелят пари в нашата професия и ние се нуждаем от подкрепа, за да оцелеем.“

Фото: jabberworks.co.uk

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

origin

Дж. К. Роулинг попадна под обстрел заради критика към трансджендърите

Създателката на Хари Потър си навлече критика след пост в Туитър Славната писателка реагира на …