Начало / Свят / Писателите искат 50% от приходите от продажбите на е-книги

Писателите искат 50% от приходите от продажбите на е-книги

Писателите искат 50% от приходите от продажбите на е-книги, съобщи adweek.com. Американската гилдия на авторите отправи това изискване към издателите и беше подкрепена от Обществото на писателите в Обединеното кралство. Обществото на писателите се обърна към британското правителство с призив да предпазва създателите на съдържание от нечестни договори.

Американската гилдия на авторите стартира инициативата си за по-справедливи договори по-рано тази година. Представители на организацията заявиха, че контрактите не се променят спрямо промените в самата индустрия. Според тях, издателите не се отнасят към авторите като към пълноправни партньори в търговията с книги.

В изявление беше съобщено също така, че някои автори на бестселъри се договарят за 50% от приходите от продажбите на е-книги, но това не се обява публично. Тези писатели обаче, които не са направили все още име в сферата, нямат подобна възможност. Авторовотата гилдия допълва, че макар някои издателски къщи да са позволяват по-голям хонорар, той е за сметка на значително намалените аванси.

Гилдията не пропусна да критикува и враг №1 на издателската индустрия – „Амазон“. Според организацията компанията на Джеф Безос използва доминацията си в търговията с е-книги, за да ги продава на толкова ниска цена, дори понякога на загуба, че просто не оставя достатъчно приходи, които издатели и писатели да си поделят.

Американската гилдия на авторите заключи, че стандартните 25% от приходите от продажбите на е-книги, които са уточнени преди около десетилетие, вече не са адекватни спрямо нарастващия пазар. Някои издатели се защитиха, като отбелязаха, че споменатите 25% отдавна не са стандарт и повечето им договори с писатели са гъвкави.

Фото: twitter.com/authorsguild

Прочетете още

elizabethstrout

Обичана американска писателка направи крачка към „Букър“

Изборът сега е между шестима Поредният носител на наградата ще стане ясен на 17 октомври. …