Начало / Любопитно / Седем литературни мистификации

Седем литературни мистификации

Сюжетът от книгите продължава понякога и в живота

knigi2

Случаят с изядения юнга

В романа „Историята на Артър Гордън Пим” – между другото, това е единственият завършен роман на Едгар Алън По, има епизод, в който кораб претърпява корабокрушение по време на буря. Спасяват се само четирима души. За да не умрат, те изяждат единия от тях – Ричард Паркър. Самата книга е от 1838 г. През 1884 г. обаче се случва реално произшествие с яхта, която потъва. До спасителната лодка се добират само четирима, които за да оцелеят, изяждат четвъртия – юнга на име Ричард Паркър.

202006_b

Нежеланият Хари Потър

През 1995 г. Джоан Роулинг приключва работа над книгата си „Хари Потър и философския камък”. Литературният й агент разпраща ръкописа на цели 12 издателства, но отникъде не идва положителен отговор. След доста време редакторът на едно неголямо издателство все пак се съгласява да отпечата книгата. В Bloomsbury обаче сами не вярвали, че от това ще излезе нещо. Даже посъветвали самата Роулинг да си потърси нормална работа. Продължението знаем всички…

 

0532983_b

Грешката на пожарникаря

Рей Бредбъри нарекъл книгата си „451 градуса по Фаренхайт”, защото при тази температура хартията сякаш се самозапалва. Истината е, че това се случва при тези градуси, но само по Целзий. Писателят твърдял, че се е консултирал по въпроса с пожарникар, който обаче объркал скалите.

 

 

160404_b

Йо-хо-хо и бутилка ром

На всички е известна пиратската песен „Петнайсет души в ковчега на мъртвеца. Йо-хо-хо и бутилка ром!” Има я в „Островът на съкровищата” от Робърт Луис Стивънсън. Обикновено „йо-хо-хо” се възприема като кикот, но всъщност британските моряци го използвали за нещо различно. Значението му може да се предаде като: „Раз, два, хоп!”

 

knigi3

За ползата от детективските романи

Книгата на Агата Кристи „Сивият кон” веднъж спасила живота на човек, защото описва отровата талий и въздействието й върху организма. През 1977 г. в една от лондонските болници била настанена пациентка с неизвестна болест. Медицинска сестра, която четяла детективски романи, познала по симптомите, че това е отравяне с талий и така спасили живота на жената.

 

knigi7

Да пийнем по… руски

Пушкин има такъв стих в своя „Евгений Онегин”:

Зае той стаята широка,

де старият си чая пил,

седял, прислужницата хокал,

вън гледал и мухи ловил.

Думата муха обаче в случая е метафора. Зад нея се крие израз за алкохолно опиянение. Така че текстът трябва да се разбира, че от скука героят си пийвал.

 

Истинският Джеймс Бонд

Когато Ян Флеминг замислял роман за супер шпионин, изобщо не можел да му измисли подходящо име. Веднъж му попаднала книга по орнитология, чийто автор се наричал Джеймс Бонд. Прочитайки краткото и ясно име, Флеминг веднага осъзнал, че така ще се казва и героят му. Пък и на всичко отгоре в „Не умирай днес”, един от филмите с приключенията на Бонд, главният герой прониква в Куба, представяйки се за орнитолог. А в ръце държи книгата на истинския Джеймд Бонд.

fleming

Прочетете още

1616820871127321748

Шест вълнуващи факта за Пушкин

Роден е преди вече 224 години Поетът до днес е смятан за най-значимия представител на …