Начало / Критика / Куентин Блейк критикува книжките за оцветяване

Куентин Блейк критикува книжките за оцветяване

Големият британски илюстратор и писател Куентин Блейк отправи критики към набралите популярност в последно време книжки за оцветяване, съобщи thebookseller.com. Блейк заяви, че е „абсолютно против“ децата да се учат на да рисуват на тях.

Блейк говори на своя изложба в Хейстингс. Той сподели, че бил изненадан, когато разбрал, че учителите карат децата да имитират неговия начин на рисуване.

„На моя уебсайт има модели на мои ислюстрации, които всеки може да се опита да нарисува, но това е просто за забавление. Всеки трябва да експериментира и да рисува това, което иска и може. Децата трябва да открият сами какво ги вълнува. Иска ми се рисуването да получава повече внимание в училищата, защото е не по-малко трудно от всеки друг предмет. Начинът, по който аз рисувам, го прави да изглежда лесно, но ми се налага да се старая много, за да изглежда така“, каза Блейк.

Книжките за оцветяване са особено популярни в последно време, включително у нас. Те вече се препоръчват не само за деца, но и за възрастни. От скоро на българския книжен пазар са издания като „Витражи „Тифани“, „Мандали“ и др. Предстоят пък да бъдат издадени „Тайната градина“ и „Омагьосаната гора“ от Джохана Басфорд. Скоро на английски език беше публикуван във вариант за оцветяване и бестселъра „Игра на тронове“ от Джордж Р. Р. Мартин.

Сър Куентин Блейк е роден през 1932 г. Той е най-известен като илюстратор на много от книгите на големия писател Роалд Дал. Блейк е носител на наградата „Ханс Кристиан Андерсен“ за 2002 г., бил е и лауреат на детската литература във Великобритания. Също така е посветен в рицарство и членува в Кралското литературно общество.

Свързани заглавия
Kнигите за оцветяване – не само детска игра?
„Игра на тронове“ излиза и във вариант за оцветяване
Световният хит „Тайната градина“ за оцветяване ще излезе и на български
Книжка за оцветяване за възрастни стана бестселър

Фото: quentinblake.com

Прочетете още

ca334e9a247cfedbb9ab5a2e10277066

Ръст в производството на моливи заради книгите за оцветяване

Истинска криза в производството на моливи е породила популярността на антистрес книгите за оцветяване. Производителите …