Начало / Свят / Книжка за оцветяване за възрастни стана бестселър

Книжка за оцветяване за възрастни стана бестселър

Шотландската илюстраторка Джохана Басфорд изпревари по интерес и бестселърови автори като Харпър Лий и Джордж Мартин, обяви в. „Гардиън“. Тя оглави класациите за най-продавани книги на „Амазон“ с книжките си за оцветяване за възрастни. Според монополистта в електронната търговия с книги „Амазон“ тя е продала над 1,4 милиона екземпляра от изданието си, включващо ръчно нарисувани илюстрации на флората и фауната в нейната „Тайна градина“. Само за седмица пък новата й книга „Enchanted Forest“ е продадена в над 226 000 копия.

Покрай Басфорд издателите във Великобритания отбелязаха и огромен ръст в продажбите на книги за оцветяване за възрастни. Това занимание се сочи като една от най-добрите арт терапии за справяне със стреса. На острова още две подобни на „Enchanted Forest“ заглавия са в първата десетка за продажби на Амазон – „Art Therapy Colouring Book“ от Ричард Мерит е на четвърто място, а „Animal Kingdom“ на Мили Марота е на седмо място. Книгите на Басфорд са съответно на второ и осмо място.

„Това е някаква лудост. За няколко седмици тези книжки се превърнаха в абсолютен хит. Да, красиви са, но все още недоумяваме на какво се дължи този феноменален успех“, казва издателката Елинор Блетъруик.

„Тези книги са като мощно антистрес лекарство. Те легитимираха едно толкова детинско занимание и дадоха разрешение на възрастните да се върнат към оцветяването“, твърди маркетологът Ана Маклафлин за „Гардиън“.

„Наистина е отморяващо и освобождаващо занимание да правиш нещо такова, да се изключиш някак си. Освен това е и творческо занимание. За много хора белият лист е стресиращ, но с книжка за оцветяване само трябва да избереш цветовете.  Има и нещо носталгично в това занимание. Много хора признават, че тайно са го правили в детските книжки, след като сложат децата да спят. Но сега това занимание е общоприето. Все пак става дума за книги за възрастни“, казва и самата Басфорд.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …