Начало / Свят / Книга разказва за взаимоотношенията между САЩ и Великобритания по време на Втората световна война

Книга разказва за взаимоотношенията между САЩ и Великобритания по време на Втората световна война

Нова историческа книга ще хвърли още светлина върху политическите взаимоотношения между САЩ и Обединеното кралство по време на Втората световна война, съобщи британският „Телеграф“. Изданието е озаглавено „Yanks and Limeys“ и е дело на Найъл Бар, историк и преподавател в „King’s College“ и „University of Glasgow“. То ще бъде публикувано от „Jonathan Cape“ на 6 август.

Връзката между Великобритания и САЩ е деликатна. Тя е минала от репресия през бунт и дори война за независимост. Когато обаче в средата на ХХ век назрява може би най-големият конфликт в историята на човечеството, двете сили са по-близки от всякога. Бар се опитва да разплете мистерията, довела до тази радикална промяна.

За да го стори, авторът се връща назад във времето до войната за независимост на САЩ. Според него именно там се крие разковничето, довело до обединението между двете страни. Книгата се фокусира върху политическата и военната история на Великобритания и Америка, както и върху личните взаимоотношения между Рузвелт и Чърчил.

Според автора друг от ключовите фактори е разбирателството между войските. Освен че говорят един и същ език, благодарение на „Холивуд“ и медиите, по онова време британските младежи са влюбени в американската култура от години. Въпреки конфликтите в исторически план двете велики армии се обединяват срещу общата заплаха и в крайна сметка стигат до успех.