Начало / Интервюта / Петя Минкова: Ким Филби е политик, посветен на своя идеал

Петя Минкова: Ким Филби е политик, посветен на своя идеал

Image_5125327_129Документалната книга „Истината за Ким Филби“ отскоро е в „Хеликон“ и веднага привлече нашето внимание. Не само защото съдържа богат архив и интересни факти за един от големите разузнавачи на XX в., а най-вече заради езика, на който е написана – стегнато, живо и без да търси евтини сензации. Зад този труд стои името на Петя Минкова – дългогодишен журналист и зам.главен редактор на в.“168 часа“. С удоволствие я посрещнахме в студиото на „Радио Хеликон“.

Госпожо Минкова, много митове има около личността на Ким Филби. Коя истина за човека – емблема в разузнаването доказвате във вашата книга?

За него винаги е имало две версии. Първата е, че винаги е бил лоялен към КГБ, а втората, че е работил за британските спецслужби, манипулирайки съветското разузнаване. След повече от 4 години проучвания в британския архив и разговори с негови близки, аз представям трета версия, подплатена с документи и живи свидетелства – според мен Ким Филби никога не е бил лоялен към никоя държава или специална служба. Той и приятелите му от двата най-големи университета във Великобритания – Оксфорд и Кеймбридж – са преследвали своя идеал, който е наднационален. Те са се увличали от идеите на Интернационала и с целия си младежки ентусиазъм са работели за един съвършен глобален свят, в който няма войни, в който има справедливи правила, в който няма гладни и безработни. За едно общество, в което цари изобилие, благодарение на науката, която ще е в състояние да осигури достатъчно ресурси за всички. Примерно Виктор Ротшилд цял живот е искал да се занимава с любимата си биология и всяка свободна минута е прекарвал в лабораторията. Винаги е съжалявал, че не му остава време затова, защото е координирал много разузнавателни операции, бил е съветник на редица британски премиери, издигнал е Маргарет Тачър и до края е нейн съветник по въпросите на науката и сигурността на Маргарет Тачър. Заедно с това е управлявал и огромна бизнес-империя, като никога не е пропускал да защитава интересите на по-бедните.

И Ротшилд, и Филби и останалите им приятели правят жертви, защото още от млади са убедени, че те могат да спасят света, че и от тях зависи изграждането на едно по-различно и добро бъдеще.

В книгата доказвам, че именно през тази призма трябва да се разглеждат всички действия на Филби. Той и приятелите му успяват да скарат Хитлер и Сталин, за да оцелее Европа. Правят всичко възможно, за да съкратят кръвопролитната Втора световна с едни от най-изобретателните разузнавателни операции. Те са тези, които координират атомния шпионаж между великите сили, за да не може някоя от тях да има превес и да изнудва останалите. Предотвратяват избухването на световна война заради Суецката криза.

Има убедителни данни и свидетелства, че в Близкия изток Филби е манипулирал едновременно няколко разузнавания – МИ6, КГБ и ЦРУ с цел да бъде избегната трета световна.  fotos

Кеймбриджката петорка

Защо един идеалист като Филби ще се насочи към шпионажа, не е ли характерно за подобен тип хора да вдигат зрелищни революции?

Веднага след Кеймбридж той е имал точно такива намерения, присъединява се към тайни структури на Коминтерна във Виена, участва в Марша на гладните, събира средства за бедстващите протестиращи. Съдбата му на революционер е осуетена по няколко причини. От една страна в този период през 30-те Сталин преценява, че структурите на Интернационала в цял свят гълтат прекалено много пари. Че хората в тях са верни на Ленин, а не на него и той решава да ги унищожи. Заради това са убити или изчезват много от ръководителите на Филби в съветското разузнаване. Той няма шанс да стане революционер и по още една причина – Хитлер се съюзява със Сталин и Европа е обречена на един нов мракобесен ред. Двамата лидери си поделят континента и заплашват да унищожат всичко. От целия приятелски кръг Виктор Ротшилд има най-много какво да губи и има доста данни, че именно той организира приятелите си да постъпят в британските специални служби. От трета страна, Европа в този момент не може да бъде спасена с революции, а с умни тайни операции.

Преди да постъпи в разузнаването Филби неслучайно се е сближил с кръга около немския външен министър Рибентроп, за да може по-късно да използва връзките си и да манипулира Хитлер. Приятелите са заблуждавали и Сталин, че всеки момент фюрера ще го нападне, загърбвайки Пакта за ненападение.

След това тези младежи са в основата на спечелването на битката при Курск и най-изобретателните операции „Минсмийт“ и „Фортитюд“, спасявайки десанта при Нормандия на 6 юни 1944 г.

Как точно присъства могъщият финансов клан Ротшилд в разузнаването?

Чичото на Виктор Ротшилд – Уолтър е участвал заедно с бащата на Ким Филби в прекрояването на Близкия изток и трасирането на пътя на петрола към Европа и САЩ. Уолтър умира, когато Виктор завършва Кеймбридж. Друг негов роднина – Робърт Ротшилд заедно с лидерите на Европейската лига през 1957 г. създават Договора от Рим, с който се поставя началото на Европейската икономическа общност. Въпреки че съдбата на Виктор е предначертана да поеме бизнеса на британския клон на фамилията, когато Хитлер се съюзява със Сталин той постъпва в МИ5. Един от ръководителите на Кеймбриджката петорка Юрий Модин през 1993 г. доста предпазливо обяснява, че според него именно Виктор е ключът приятелите му в един и същи момент да се озоват в МИ5 и МИ6. Причината е, че се е задавал един нов, ужасяващ свят и Ротшилд, Филби и състудентите им решават, че те могат да го спрат. Че могат да обърнат хода на историята. С този младежки ентусиазъм, с много интелект и изобретателност те манипулират шефовете си, политици като Чърчил, Сталин, Хитлер, Рузвелт, за да съкратят Втората световна война. Ротшилд дори е награден за изключителна смелост. По-късно опитът му в сферата на сигурността е използван от редица британски премиери и най-вече от Желязната лейди Маргарет Тачър.

0_115ffd_de224b50_orig
Ким Филби

А какви всъщност са били политическите възгледи на Филби?

Той е интернационалист, работи за една утопия, много близка до християнски модел за съвършен свят. Виждал е всички недостатъци на социализма и е имал ясна визия как системата трябва да се трансформира. Именно затова имам обосновани предположения, че по-късно Филби, заедно с дългогодишния шеф на КГБ, а след това и лидер на съветската комунистическа партия Юрий Андропов и приятеля им легендарния съветски разузнавач Михаил Любимов, задействат една тайна операция „Голгота“, която изглежда е в ход и до днес. Целта й е да реформира по приемлив за всички начин социализма. В книгата доста подробно е описана.

Това е причината Филби да казва, че винаги разсъждава като политик и именно политикът взема превес над разузнавача и човека Ким. Всички манипулации и операции са подчинени на идеята му да прокара определена политика и корекция в действията на великите сили.

Нима този човек е успял да спечели доверието на Сталин?

Филби е човекът, смятан за най-резултатният разузнавач на СССР, а Петорката за най-ефективната група в историята на разузнаването. Ким е имал невероятно висок статут в съветското разузнаване още в самото начало. Когато е ставало дума за него са запазени записки, писани на ръка от Сталин и Берия, които не е трябвало да бъдат четени дори от секретарките им.

В същото време на няколко пъти съветското разузнаване е било близо до идеята да ликвидира Филби и от книгата ще разберете защо.

Но защо той избира за своя втора родина Русия?

Той бяга там, за да продължи да работи. В книгата представям всички пробойни в първото разследване срещу него. При евентуално второ – той е обречен като разузнавач. В най-добрия случай ще се радва на пенсионерския живот. Тъй като работата е смисълът на целия му живот, той избира да замине за Москва. През цялото това време той е с ясното съзнание, че няма връщане назад. Той няма друг избор, ако иска да продължи да работи за своя идеал. А и в СССР вижда някакъв шанс да трансформира социалистическата система в по-приемлив за всички вариант.

Вярно ли е, че Филби се е възхищавал на Георги Димитров?

Да, в младостта на Филби българинът Георги Димитров е бил идеал. Човекът, който го запалва по идеите на Интернационала. В книгата описвам как по-късно именно Димитров ще стане причината животът на Ким да бъде поставен на карта.

Можете ли да предположите как един опитен в шпионажа човек би погледнал на съвременните хибридни войни?

213551_bАз съм журналист и не искам да правя предположения, предпочитам да стоя при документите и живите свидетелства. Абсолютно убедена съм, че ако бе жив днес Филби би разработил план, за да успокои ситуацията и светът да не преживее отново Студената война.

След дългото проучване около личността му, промени ли се вашето мнение за професията на разузнавача?

Промени се не само мнението ми за професията разузнавач, а и за професията политик. За мен бе изненада, че Филби е преди всичко политик, който изцяло се посвещава на своя идеал. Жертва живота си заради него. Лишава се от всичко което обича – семейството си, приятелите си, най-близките си, за да продължи да работи за своя идеален свят.

Разговора води: Людмила Еленкова

Прочетете още

hr-salman-rushdie-auf-der-buchmesse-frankfurt

И леви, и десни отнемат свободата ни според Салман Рушди

Писателят отговаря на насилието с изкуство 76-годишният автор, който преживя покушение преди година, получи сега …