Начало / Свят / Дневниците на Астрид Линдгрен от Втората световна война са публикувани за първи път

Дневниците на Астрид Линдгрен от Втората световна война са публикувани за първи път

Дневниците на Астрид Линдгрен, които тя си е водила по време на Втората световна война, бяха публикувани за първи път, съобщи „Гардиън“. Млада майка на 2 малки деца, писателката описва преживяванията си в 17 тетрадки. Те бяха публикувани в един том, озаглавен „Krigsdagböcker“ (Дневници от войната) и бяха издадени в Скандинавия от шведската издателска къща „Salikon“.

В дневниците са описани събитията от 1939 до 1945 г. Именно през 1945 г. излиза „Пипи Дългото чорапче“ и променя живота на Линдгрен завинаги. Проектът за публикуването на записките беше ръководен от Аника Линдгрен, внучка на великата писателка. „Krigsdagböcker“ съдържа и сканирани странициq редове, писани от авторката, както и непоказвани в публичното пространство досега семейни снимки.

Книгата показва как са реагирали домакините в Швеция на новините от фронта, как са се запасявали с нещата от първа необходимост и как са се страхували нацистите да не нападнат и тяхната страна. Авторката е особено шокирана от депортирането на 1 000 норвежки евреи към Полша. Дневниците покриват и периода, в който Линдгрен работи в Агенцията по специално разузнаване в Швеция.

„О! Война избухна днес! Никой не можеше да повярва. Вчера следобяд бях с Елса Гуландер в парка „Васа“, децата тичаха и си играеха и си говорихме, че със сигурност няма да има война. А днес какво се случи! Германците бомбардираха няколко полски града тази сутрин и напредват към Полша от най-различни посоки. Засега успявам да се удържа да не започна да се запасявам, но за всеки случай отделих малко какао, малко чай, сапун и някои други неща“, пише авторката на „Пипи Дългото чорапче“ на 1 септември 1939 г.

По-късно тя отбелязва:

„Тази ужасна безнадеждност тежи на всички! Радиото съобщава новини от фронта по цял ден. Много от нашите военни са мобилизирани… Бог да е на помощ на планетата ни в тази лудост.“

6 години по-късно, на 7 май 1945 г., писателката празнува:

„Войната свърши! Войната свърши! Войната свърши! Диви празненства текат по улиците на Стокхолм. Всеки се държи сякаш е полудял. Пия шери с Линеа и Ларс и съм малко замаяна. Пролет е, слънцето пече и в този благословен ден войната свърши! Не бих искала сега да съм германка. Хитлер е мъртъв и всичко свърши за тях.“

След войната Линдгрен пише класики като „Пипи Дългото чорапче“, „Емил от Льонеберя“, „Мадикен“, „Карлсон, който живее на покрива“ и  др., които я превръщат в една от най-обичаните детски писателки в цял свят. Тя почина на 94 години през 2002 г.

Свързани заглавия
Астрид Линдгрен: Нямам нищо против да умра…, но сега трябва първо да изчистя къщата

Артър Конан Дойл и Астрид Линдгрен са променили закони с будната си гражданска съвест

Шведската обществена телевизия редактира „Пипи Дългото чорапче“ заради расистки реплики

Астрид Линдгрен на банкнотата от 20 шведски крони

Наследниците на Астрид Линдгрен загубиха дело срещу “Пени маркет”

Книгите на Астрид Лингрен тук

„Астрид Линдгрен“ от Сибил Грефин Шонфелд тук

Прочетете още

image+

Камелия Кучер: Пиша за тази любов, която надгражда човека

След успеха на дебютния си роман „Дом“, Камелия Кучер отново е под светлините на прожекторите …