Начало / Читатели / Когато Фрида Кало танцува със смъртта

Когато Фрида Кало танцува със смъртта

Александра АЛЕКСАНДРОВА

С книгата си „Свещена билка. Тайният дневник на Фрида Кало“ Ф. Г. Хагенбек ни хваща за ръка и ни повежда към един свят, в който цветовете танцуват с четките, болката с тъгата, любовта с разочарованията, храната с подправките. Свят, наречен Фрида.

Авторът превръща историята на художничката в истинска приказка. Под перото му излизат толкова поетични слова, че сякаш рисуват. Магическият реализъм прави тези страници различни от всяка друга биография.

Фрида Кало. Фри-да. Художник? Икона? Мъченица? Любовница?  Коя е тя? Още в първите страници на книгата имаше нещо, което учестяваше пулса ми.

„В деня, когато Фрида се родила, в градчето се усещали ветрове на промяната.“ Един живот, превърнал се в преход между раждането и смъртта. Живот, в който понякога се прокрадва въпросът „заслужава ли си да се живее ден след ден с болка, подобна на смъртта?“.

Първата огромна болка е сблъсъкът с онзи трамвай. Миг, който бележи живота й завинаги. Болка, която я кара да не се страхува от смъртта, нещо повече, превръща смъртта в нейна кръстница, която ще я избави от болестта. „Не се бои да умре, а да се държат с нея, сякаш наистина е мъртва.“. Въпреки мрака, в който често живее, Фрида е светлина. Силата на духа й се понася в свой свободен полет над слабостта и мъчението, които сковават тялото.

Кръстницата ще подаде ръка на Фрида, но моментът идва по-късно. След инцидента с трамвая, който я осакатява, Кало намира утеха и обич в боите, платната и четките, създаващи нови светове.

„За пръв път в живота си почувства нещо, което я откъсваше от този свят, предлагаше й сладостта на секса, удоволствието от храната и женската увереност. Почувства се свободна.“

Втората буря в живота на Фрида е Диего Ривера. Художник, от когото да се учи, мъж, когото да обича, любовник, приятел, семейство, но и човек, от когото сърцето страда още повече. Непреодолимото желание на Ривера да пада в прегръдките на различни жени съпътства връзката му с художничката.  Фрида изживява всичко интелигентно, овладяно, но и саморазрушително.  В главата й се появяват мисли, които  я карат да бъде солидарна с всички клети самоубийци, скачащи от моста Сан Франциско. Тялото й е затвор за всички демони и травми, които й пречат да износи свое детенце, и това като че ли обезсмисля живота й. Фрида все по-често започва да копнее да танцува своя танц със Смъртта, докато не полетят и двете в една вечна прегръдка.

Възхитителното у тази велика жена е това, че въпреки целия мрак, населяващ душата й, тя има своите вечери, в които се наслаждава на чувствени балади, изживява бохемски нощи, в които се пие много текила, пеят се коридос, говори се за политика… Художническото семейство прекарва и много страстни мигове, каквито само две влюбени, изгарящи тела могат да си доставят. Фрида има интимни моменти и с няколко прекрасни дами, толкова огнени, колкото и самата тя. Освен на рисуване и писане в дневника си, понякога посвещава дните си на приготвяне на вкусни гозби, като старателно записва рецептите в тефтер. Някои от тях са поместени в книгата на Хагенбек. И това прави четивото толкова ценно. Оставя у читателя усещането, че наистина прелиства дневника на Фрида.

Свързани заглавия

„Свещена билка. Тайният бележник на Фрида Кало“ от Ф. Г. Хагенбек (анотация и откъс)

Романизирана биография на Фрида Кало ще се появи на пазара навръх 108-мата година от рождението й

„Свещена билка. Тайният бележник на Фрида Кало“ тук

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

ddd6b542621bb68904c090c2d5490326

Георги Дюлгеров: Аз съм за качествения зрител, който ще помни филма

Новата книга на режисьора ще бъде представена първо в Бургас „Биография на моите филми“ от …