Начало / Свят / Исторически детски книги получиха медалите „Карнеги“ и „Кейт Грийнуей“

Исторически детски книги получиха медалите „Карнеги“ и „Кейт Грийнуей“

Детски книги с исторически елементи получиха медалите „Карнеги“ и „Кейт Грийнуей“, съобщи thebookseller.com. Престижните отличия бяха връчени съответно на Кейт Ландман за „Buffalo Soldier“ и Уил Грил за „Shackleton’s Journey“.

И двете книги са по истински случаи. Тийнейджърският роман „Buffalo Soldier“ разказва за чернокожата робиня Кейти Уилямс, а действието се развива през XIX век. „Shackleton’s Journey“ е нехудожествено илюстрирано издание, посветено на пътешествието до Антарктика през 1914 г. на Ърнест Шекълтън. И двете заглавия бяха определени от екипа на журито за разширяващи границите на детската литература.

Ландман използва речта си, за да отбележи колко е важно да се чете за удоволствие. Тя заяви, че децата, които четат, много по-рядко са скандалджии или насилници в училище. Според писателката, те не биха наранили другите, защото прочетените книги са ги научили какво е да си от другата страна.

Двата медала са сред най-старите и престижни литературни награди в Обединеното кралство. Те се връчват още от далечната 1936 г., като сред носителите им са Куентин Блейк, сър Тери Пратчет и К. С. Луис. Медалистите се определят от жури, което се състои само от библиотекари.

Свързани заглавия
Книгата, наградена с медал „Карнеги“, окачествена като „гадна и опасна“

Кевин Брукс получи медал „Карнеги“

Сали Гарднър спечели медал „Карнеги”

Прочетете още

visu prx académie fr (5)

Социален роман спечели престижната награда „Медичи“

Отличието се връчва по традиция през ноември Кевин Ламбер е млад канадски писател, за когото …