Начало / Свят / Джеймс Фентън ще получи наградата „PEN/Pinter“

Джеймс Фентън ще получи наградата „PEN/Pinter“

Британският поет, журналист и литературен критик Джеймс Фентън ще получи престижната награда „PEN/Pinter“, съобщи thebookseller.com. Призът се връчва за цялостен принос и заслуги към литературата. Негов патрон е драматургът и Нобелов лауреат Харолд Пинтър. Официалната церемония по награждаването ще бъде на 6 октомври в Британската национална библиотека, когато Фентън ще избере и носителя на отличието „Писател на куража“, което се дава на чуждестранен автор, който защитава свободата на словото, често с риск за собствената си безопасност.

Антониа Фрейзър, вдовица на Пинтър, който почина през 2008 г. и част от екипа на журито, заяви:

„Джеймс Фентън е писател, на когото Харолд Пинтър се възхищаваше за цялото му творчество, но особено заради способността му да пише политически заредена поезия. Това е изкуство, което беше изключително важно за Харолд. То е един от ключовите елементи при защитаване на дадена позиция без страх, какъвто е главният принцип на нашата награда. Затова Джеймс Фентън е достоен носител.“

Сред книгите на 66-годишният Фентън са сборника с поезия „Children in Exile: Poems 1968-1984“, който му носи отличие „Джефри Фабер“ и последното му заглавие, „Yellow Tulips“, излязло през 2012 г. Той стана член на Кралското литературно общество още през 1983 г. През 2007 г. пък получи златен медал за поезия от кралица Елизабет II.

„PEN/Pinter“ се връчва от 2009 г. от британския отдел на международната организация на писателите, ПЕН клуб. Идеята за отличието е вдъхновена от речта на Харолд Пинтър през 2005 г., когато получава Нобелова награда за литература. Пинтър говори как за един автор е важно да защитава интелектуалната си позиция на всяка цена.

Свързани заглавия
Салман Рушди: Всички религии имат своите фанатици. Но основният проблем е в света на исляма

Салман Рушди ще получи PEN/Pinter Prize
Ирина Халип спечели наградата „PEN/Pinter” за „писател на куража”
Том Стопард спечели наградата „PEN/Pinter Prize”

Фото: jamesfenton.com

Прочетете още

masha-gessen-bw

Маша Гесен: „Никой народ не е само жертва“

Ивицата Газа е като еврейско гето, казва още тя Американската писателка от руски произход заслужи …