Начало / Свят / Книга, отхвърляна от издатели 44 пъти, спечели награда „Уолтър Скот“

Книга, отхвърляна от издатели 44 пъти, спечели награда „Уолтър Скот“

Джон Спърлинг спечели наградата „Уолтър Скот“ за историческа проза, съобщи thebookseller.com. Той беше отличен за книгата си  „The Ten Thousand Things“, която му отнема 15 години, за да бъде завършена, и е била отхвърляна 44 пъти от издатели, преди „Duckworth“ да го публикува през 2014 г. Авторът прибавя към сметката си 25 000 паунда.

Действието в романа се развива през XIV век в Китай, когато империята е управлявана от династията Юан. Главен герой е един от най-великите художници на епохата, Уан Мън. Това е четвърти роман за Спърлинг.

„Романът е сложен, но си заслужава. Когато чете, човек има чувството, че художникът рисува пред очите му. Книгата описва завладяващо и елегантно атмосферата на древен Китай. Възхитително е колко неща от тогава не са се променили през вековете. Авторът заслужава изключително признание и се надяваме тази награда да му помогне да го получи“, коментира екипът на журито.

Наградата „Уолтър Скот“ отдава почит на създателя на историческата проза, сър Уолтър Скот. Тя беше учредена през 2010 г. Награждава се исторически роман, публикуван през предната година, в който действието се развива поне преди 60 години.

Джон Спърлинг е роден през 1936 г. в Кения. Мести се със семейството си в Англия, когато е на 10 години. Само 2 години по-късно пише първата си пиеса. В кариерата му, продължаваща повече от 45 години, е написал 4 романа, книги с литературна критика и множество пиеси.

Свързани заглавия
Робърт Харис получи наградата „Уолтър Скот” за роман по аферата „Драйфус“

Тан Туан Енг триумфира с награда „Уолтър Скот”

Фото: johnspurling.com

Прочетете още

visu prx académie fr (5)

Социален роман спечели престижната награда „Медичи“

Отличието се връчва по традиция през ноември Кевин Ламбер е млад канадски писател, за когото …