Начало / Свят / 10-дневен фестивал отбелязва 125-тата годишнина от рождението на Агата Кристи

10-дневен фестивал отбелязва 125-тата годишнина от рождението на Агата Кристи

С 10-дневен фестивал ще бъде отбелязана 125-тата годишнина от рождението на Кралицата на криминалната литература, Агата Кристи, съобщи „Гардиън“. Събитието ще се проведе в Торки, Девън, от 11 до 20 септември. Ще бъдат правени кулинарни демонстрации, ще има имитатори на вечния персонаж Еркюл Поаро, а историци, литературни и филмови критици ще говорят за наследството на голямата писателка.

На събитието ще бъде обърнато специално внимание на отровата, тъй като това е водещия „инструмент“ за убийства, използван от Кристи в нейните романи. Няколко лекции и мероприятия ще бъдат посветени на различни отровни отвари и растения. Специален гост ще бъде писателката Катрин Харкъп, авторка на книгата „A is for Arsenic“, която предстои да излезе на англоезичния книжен пазар. Изданието разглежда подробно всяка отрова, използвана от Агата Кристи в нейното творчество.

Макар че поредицата за Хари Потър на Дж. К. Роулинг се превърна цяло културно течение сред деца и тийнейджъри, а трилогията „Петдесет нюанса сиво“ от Е Л Джеймс стана световен феномен, именно Агата Кристи остава най-продаваната писателка. Картината не се очаква и скоро да се промени.

„Числото, която се смята за най-вярно, е два милиарда продадени копия. Един на английски и един на други езици. Все още се продават между 4 и 5 милиона копия годишно. Числото два милиарда беше обявено от ЮНЕСКО преди около 10 години. Но след първия милиард, кой ли изобщо брои!?“, казва Дейвид Браун от издателството „HarperCollins“.

Свързани заглавия
„Седемте циферблата“ от Агата Кристи (анотация и откъс)
Агата Кристи: Животът е една неразплетена мистерия

Грандиозна церемония по повод излизането на новия роман за Еркюл Поаро
Бижута на Агата Кристи отиват на търг през октомври

Белгийски полицай е вдъхновил Агата Кристи за Еркюл Поаро?

Софи Хана съживява Еркюл Поаро

Би Би Си адаптира творби на Агата Кристи по случай 125 години от рождението й

Поредицата „Агата Кристи“ закръгля 50 книги

Книги от Агата Кристи тук

Прочетете още

capture-decran-2022-05-08-a-22-18-18

Френско издателство преименува книга на Джоузеф Конрад

Старото заглавие било неприемливо в новия свят „Негърът от „Нарцис” излиза през 1897-а, когато писателят …