Начало / "Четящият човек" / Открий убиеца в новогодишната нощ

Открий убиеца в новогодишната нощ

Наздравица вдигаме с книгите на Агата Кристи

wp-cms-big-four-3200-X-1800-1920x1080

Криминалните романи са особено сладки на прелома на две години. Напрежението расте с всяка страница и така неусетно пропускаме дванайсетия час. Гърмежите от фойерверките ни връщат за кратко в реалността, но какво да се прави, налага се на всяка цена да разберем кой е убиецът!

Още по-сладостно пък е да забравим, че идва Нова година с помощта на майстор като Агата Кристи. Подобно на филмовите маратони, сега може да си устроим здраво четене на нейните книги. Така ще влезем в новата година с бистър ум и добра преценка – какво по-хубаво може да си пожелаем за цялата 2024-а…

Пък и голямата майсторка наистина впечатлява – както с книгите си, така и със своя живот. Знаете ли например, че тя е страдала от дисграфия – частично нарушение на способността да пише. Въпреки това създава романи, които се преиздават година след година.

Хващаме и сега наръч, с който да посрещнем 2024-а – нека нашият маратон е с онези заглавия, които са популярни и като филми

155151_b

„Смърт край Нил“ има две екранизации

Първата е от 1978 г. С режисурата на излязлата през 1937-а книга се захваща Джон Гилермин. На всичко отгоре, в ролята на Еркюл Поаро се превъплъщава Питър Устинов. През 2022-а се появява и втората екранизация – Кенет Брана е и режисьор, и продуцент, а и изпълнява ролята на Еркюл Поаро. Има и още една продукция по известната книга – тя обаче е под формата на епизод от сериала „Случаите на Поаро“. Иначе Поаро се нагърбва с особено неблагодарен случай – убийството на младоженка на параход, пълен с пътници, което означава… че всички са заподозрени.

240498_b

„Те бяха десет“ – новата „Десет малки негърчета

Един от най-популярните романи на Агата Кристи се оказа с ново заглавие – крак повлякоха френските издатели на книгата, като замяната беше одобрена лично от правнука на Агата Кристи. За да е кашата пълна, сериалът по книгата от 2015-а носи заглавие „И после не остана нито един“. Всъщност той е сниман по случай 125-годишнината от рождението на славната си създателка. Думата „негърчета“ повсеместно се заменя от „войници“. При това говорим за най-продаваният роман на Агата Кристи изобщо.

Книгата излиза през 1939-а и до днес са реализирани над 100 млн. екземпляра. Четивото добре лази по нервите на запаления читател – то е смесица от криминален и психологически роман. Екранизациите са няколко – първата от 1945 г. Ако имате старо и ново издание, сравнението е задължително!

209777_b

„Убийство в Ориент експрес“ – най-известното криминале

Книгата е от 1934 г. Разбира се, отново Еркюл Поаро изнася романа на гърба си. Подобно на „Смърт край Нил“, и тук смъртта настига пътниците, само че докато са във вагоните на Ориент експрес. Поаро може би ще е безгрешен… но не разчитайте да открие убиеца преди голяма доза перипетии. Точно майсторските обрати в сюжета правят и филма по „Убийство в Ориент експрес“ най-добрата продукция в британското кино изобщо.

Навремето пък точно тази книга затвърждава имиджа на детектива, а с това подсказва, че Агата Кристи ще е явление десетилетия напред… всъщност до наши дни. Само преди няколко години пак Кенет Брана възроди интереса към книгата със своята продукция. А сега си пожелаваме да потънем новогодишно по страниците ѝ отново.

Агата Кристи в новогодишната нощ препоръча Краси Проданов
Снимки: parade.com и pbs.org

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …