Начало / Свят / Журналистически статии на Марк Твен, писани преди 150 години, бяха открити

Журналистически статии на Марк Твен, писани преди 150 години, бяха открити

Учени от Калифорнийския университет откриха и идентифицираха статии на Марк Твен от времето когато е бил 29-годишен репортер в Сан Франциско, съобщи „Гардиън“. Много от тях са писани преди повече от 150 години. Тогава Твен е работил за вестника „San Francisco Chronicle“. Всеки ден е трябвало да пише анализи от по 2 000 думи и да ги изпраща за публикация.

Американският класик е писал по най-различни теми. Култова е критиката му към полицията в града. Веднъж той сравнява нейния ръководител с куче, което гони опашката си в опит да задоволи прищевките на любовницата си. Полицията дори иска да съди автора за твърденията му, но без успех.

Боб Хърст, директор на университетския проект, сравни емоциите си при отваряне на архивите с тези на дете, което отваря кутия със сладкиши. Според Хърст по онова време Марк Твен е бил на кръстопът в своя живот.

„Бил е кризисен период за него. На 30 ноември 1865 г. е щял да навърши 30 години, а още не си е бил избрал кариера. Това е било нещо много рядко срещано в онези години. Колебаел се е дали да стане хуморист, защото хумористичното писане е било считано за ниско качество. Бил е затънал в дългове, имал е проблеми с алкохола и дори е обмислял самоубийство. Стилът му в статиите обаче си остава неподражаем“, казва Хърст.

Свързани заглавия
Заловен е крадецът на бронзовия плакет от гроба на Марк Твен

Бронзовият плакет с лика на Марк Твен беше откраднат от гроба на писателя в Ню Йорк

Марк Твен: Който не чете добри книги, не е по-добър от неграмотния
Излезе биографична книга за Марк Твен, базирана на архива на Конгресната библиотека на САЩ

Знакови творби на Марк Твен излизат в луксозно издание
Марк Твен: Изследвайте! Мечтайте! Откривайте! (9 съвета за страхотен живот)

Как Самюъл Клемънс стана Марк Твен

Книги от Марк Твен тук

Прочетете още

223601_b

Вълшебната размяна

Историческият роман на Марк Твен, всъщност неговият първи опит за историческа фикция – „Принцът и …