Начало / Свят / Почина румънският историк Раду Флореску, разкрил прототипа на граф Дракула

Почина румънският историк Раду Флореску, разкрил прототипа на граф Дракула

Почина румънският историк Раду Флореску, съобщи huffingtonpost.com. Той беше на 88-годишна възраст. Починал е в неделя в дома си в Мужен, Франция, след усложнения на пневмония. Флореску е най-известен с откритието си, че героят граф Дракула от едноименния роман на Брам Стокър, е базиран на влашкия владетел Влад Цепеш.

Флореску, историк, писател, професор и филантроп, е автор на над 10 книги. Най-известната му е „In Search of Dracula“ от 1972 г., написана в съавторство с Робърт МакНали. В нея той обосновава теорията си за персонажа на иралндсия писател Стокър, която впоследствие е широко приета. Авторът публикува още 5 книги за Дракула.

Раду Флореску е роден през 1925 г. в Букурещ. Той напуска родината си едва на 13 с влака „Ориент Експрес“. Това се случва в началото на Втората световна война. Отива в Обединеното кралство, където баща му е действащ посланик. Баща му, който също се казвал Раду Флореску, подава оставка след издигането на власт на Йон Антонеску, известен с нацистките си убеждения.

Младият Флореску печели стипендия за обучение в университета „Оксфорд“, където му преподава сър Уилям Дийкън, биограф на Уинстън Чърчил. Впоследствие румънецът се мести в САЩ и се установява в Бостън.

През 1969 г. той помага на американската преса да получава информация при визитата на Ричард Никсън в Румъния. Флореску е почетен от бившия американски конгресмен Патрик Кенеди, затова че е построил „необходим мост между Румъния и САЩ“. След края на комунистическия режим в неговата родина Флореску подтиква своите сънародници да бъдат горди със свободата си. Между 1986 и 2008 г. е директор на центъра „East European Research Center“, основан от него, към колежа „Boston College“. Получил е специални почести от румънските президенти Йон Илиеску и Емил Константинеску.

През последните години от своя живот Флореску се занимава с осигуряване на стипендии на талантливи румънски студенти, които да отидат да учат в Бостън. Той оставя своята френска съпруга Никол и 4-те им деца.

Свързани заглавия
Замъкът на Дракула се продава

165 години от рождението на Брам Стокър

Брам Стокър: Моето отмъщение започна
Седем писатели, които запазват работата си, въпреки че пишат
Договорът за „Дракула” на бял свят след повече от 100 години

Книги от Брам Стокър тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …