Начало / България / Представят „Спомени за Македония“ в „Хеликон-България“

Представят „Спомени за Македония“ в „Хеликон-България“

Мемоарите на свещеника и виден деец в Македония Тома Николов – обхващащи периода 1863–1913 г., събрани в книгата „Спомени за Македония“ ще бъдат представени в „Хеликон-България“. Премиерата е на 4-ти юни от 18:30 часа.

Написаните на ръка спомени на дееца на ВМРО са събрани и разчетени от неговата правнучка Славея Балдева и излизат на бял свят като издание на „Изток-Запад“. Ценната книга съдържа и продължение, засягащо годините след Междусъюзническата война до връщането на Николов в България и неговата смърт.

Тома Николов Христов (1863–1946) е роден в село Вранещица, Кичевско. Той завършва селското училище на църковнославянски език, ръководено от Георги Попов, син на местния свещеник. Впоследствие постъпва в Солунската гимназия и след като се връща в Битоля и работи за кратко като учител, бива ръкоположен за дякон през 1889 г. През Първата световна война е свещеник в 5-и полк към 11-а пехотна македонска дивизия. След края на Междусъюзническата война се оказва нежелан в Македония и е принуден да замине за България.

„Спомени за Македония“ е автентичен писмен разказ на Тома Николов – очевидец и участник в събитията преди и след Илинденско-Преображенското въстание, който свършва с края на Междусъюзническата война (авторът го дочаква в гръцки затвор). След като излиза от затвора, гърците не му позволяват да се върне във Воден – където управлява Воденската епархия. В книгата са описани Гръцко-турската война, освещаването на българското знаме в Битоля, революционното дело в Кичево и Кичевско, сръбската пропаганда, затворите в Турция преди революционната организация и след нея, конгресът на конституционните клубове в Солун, акцията за обезоръжаване в Ениджевардарско, Балканската война и др. Авторът разказва видяното и преживяното подробно.

„Кардиограми“ е продължение на неговите спомени от Славея Балдева. Тъй като спомените му секват в навечерието на новата война, тя се опитва „да опишe нещата от негова гледна точка: „да вляза в кожата му и да видя света от това време с неговите очи“.

„Спомени за Македония“ съдържа и богат снимков архив. Книгата е част поредицата „Спасената история“, заедно с „Живата истина“ на Павел Милюков, „Ранни спомени“ на Симеон Радев, „Лятото на 1913 г.“ със съставител Георги Илиев и др.

„Спомени за Македония. Кардиограми“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

image0

Джеймс Патерсън интервюира стотици войници за нова книга

Помага му сержант първи клас Мат Еверсман Мат е истински американски герой, който ръководи рейнджърите …