Начало / България / Представят „Спомени за Македония“ в „Хеликон-България“

Представят „Спомени за Македония“ в „Хеликон-България“

Мемоарите на свещеника и виден деец в Македония Тома Николов – обхващащи периода 1863–1913 г., събрани в книгата „Спомени за Македония“ ще бъдат представени в „Хеликон-България“. Премиерата е на 4-ти юни от 18:30 часа.

Написаните на ръка спомени на дееца на ВМРО са събрани и разчетени от неговата правнучка Славея Балдева и излизат на бял свят като издание на „Изток-Запад“. Ценната книга съдържа и продължение, засягащо годините след Междусъюзническата война до връщането на Николов в България и неговата смърт.

Тома Николов Христов (1863–1946) е роден в село Вранещица, Кичевско. Той завършва селското училище на църковнославянски език, ръководено от Георги Попов, син на местния свещеник. Впоследствие постъпва в Солунската гимназия и след като се връща в Битоля и работи за кратко като учител, бива ръкоположен за дякон през 1889 г. През Първата световна война е свещеник в 5-и полк към 11-а пехотна македонска дивизия. След края на Междусъюзническата война се оказва нежелан в Македония и е принуден да замине за България.

„Спомени за Македония“ е автентичен писмен разказ на Тома Николов – очевидец и участник в събитията преди и след Илинденско-Преображенското въстание, който свършва с края на Междусъюзническата война (авторът го дочаква в гръцки затвор). След като излиза от затвора, гърците не му позволяват да се върне във Воден – където управлява Воденската епархия. В книгата са описани Гръцко-турската война, освещаването на българското знаме в Битоля, революционното дело в Кичево и Кичевско, сръбската пропаганда, затворите в Турция преди революционната организация и след нея, конгресът на конституционните клубове в Солун, акцията за обезоръжаване в Ениджевардарско, Балканската война и др. Авторът разказва видяното и преживяното подробно.

„Кардиограми“ е продължение на неговите спомени от Славея Балдева. Тъй като спомените му секват в навечерието на новата война, тя се опитва „да опишe нещата от негова гледна точка: „да вляза в кожата му и да видя света от това време с неговите очи“.

„Спомени за Македония“ съдържа и богат снимков архив. Книгата е част поредицата „Спасената история“, заедно с „Живата истина“ на Павел Милюков, „Ранни спомени“ на Симеон Радев, „Лятото на 1913 г.“ със съставител Георги Илиев и др.

„Спомени за Македония. Кардиограми“ тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …