Начало / Любопитно / „Календар на мъдростта. Мисли за всеки ден, събирани от граф Лев Толстой” (откъс)

„Календар на мъдростта. Мисли за всеки ден, събирани от граф Лев Толстой” (откъс)

ПРЕДГОВОР

Взел съм мислите, които съм събрал тук, от огромен брой съчинения и сборници с афоризми.
Често съм ги превеждал не от оригинала, а от преводи на други езици, и затова преводите невинаги съответстват на оригинала. Това понякога се дължи и на желанието ми да избера отделни мисли от дълги разсъждения: за да са по-ясни и въздействени, съм пропускал някои думи и изречения, случвало се е и да се изразявам със свои думи, защото целта на книгата е не да дам точни преводи на писателите, а да се възползвам от великите плодотворни мисли на различните автори, да дам на голям брой читатели достъпно за тях всекидневно четиво, което да поражда най-добри мисли и чувства.
Иска ми се, докато четат всеки ден тази книга, хората да изпитват благотворното възвишено чувство, с което живеех, докато я съставях, и с което продължавам да живея и сега, при ежедневното й четене.

 

Лев Толстой
Март 1908 г., Ясна Поляна

1 януари

За предпочитане е да знаеш малко неща, които обаче са добри и нужни, отколкото много, които са посредствени и излишни.
Лев Толстой

Какво огромно богатство може да се крие в малка, добре подбрана библиотека. Общността на най-мъдрите и достойните, живели през хилядолетията във всички цивилизовани страни, ни е завещала плодовете на своите познания и мъдрост. Самите хора са скрити и недостъпни и сигурно щяха да проявят припряност, ако можехме да нарушим уединението и заниманията им, обществените условия може би щяха да направят невъзможно общуването с тях, но мисълта, която те не са разкривали и пред най-добрите си приятели, е изложена тук с ясни думи за нас, чуждите хора от друго столетие. Да, именно на добрите книги дължим основните духовни блага в живота си.
Емерсън

Внимавай четенето на много писатели и на най-различни книги да не породи смут и неяснота в главата ти. Подхранвай ума си само с писатели с безспорни достойнства, ако искаш да извлечеш нещо полезно. От прекалено много книги умът се разсейва. Затова чети само каквото е признато за безспорно добро.
Сенека

Четете първо най-добрите книги, иначе няма да ви остане време за тях.
Торо

В литературата се повтаря същото, както и в живота. Накъдето и да се обърнеш, се натъкваш на неизкоренимата простотия на човечеството, която е вездесъща и като мухите мърси всичко. Заради нея се множат и лошите книги, заради нея имаме такава пребогата реколта от литературни плевели, задушили доброто зърно. Такива книги крадат на публиката времето, парите и вниманието, които би трябвало да са запазени само за подбрани творби. Лошите книги не само са безполезни, те със сигурност нанасят вреда. Девет десети от днешната литература се издават с една-едничка цел: да измъкнат от джоба на доверчивата публика някой и друг талер, пак заради това авторите, издателите и печатарите нарочно правят книгите по-дебели. Още по-вредна, нагла и безсъвестна е лъжата на драскачите, които взимат по грош за всеки ред от своите небивалици – те развалят вкуса на читателите и слагат кръст на истинското просвещение. За да се противопоставите на тази вреда, отвиквайте да четете такива книги, иначе казано, не четете неща, които отклоняват общественото внимание или вдигат пушилка. Не четете издания, чиято първа година ще бъде и последна.
Между другото, няма как да не уточним, че който пише за глупаци, винаги ще намери широк кръг от читатели, а човекът би трябвало да използва краткото си, скъпернически отпуснато съществувание за това да се запознава с първокласните майстори на всички времена и народи, с щедро надарените творци, които се издигат като кула над множеството слаби писатели. Само такива писатели са в състояние да образоват и поучават.
Лошите книги, които четеш, винаги са много, добрите книги, които ще успееш да прочетеш, винаги са малко. Лошите книги са нравствена отрова, която притъпява ума.
Тълпата упорито чете не най-добрите книги на всички времена, а най-новите произведения на съвременната литература и заради това днешните драскачи се въртят в тесния кръг на едни и същи повтарящи се идеи, повтарят едно и също и векът ни не се измъква от собствената си мръсотия.
Шопенхауер

5 януари

Цялата история на човечеството, откакто я познаваме, се свежда до неговото движение към все по-голямо единение. То се извършва с най-различни средства и на него служат не само онези, които работят в негова полза, но дори хората, които му се противопоставят.
Лев Толстой

Извика ли някой в препълнена сграда: „Пожар!”, тълпата ще се хвърли и ще загинат десетки, стотици хора.
Такава е видимата вреда от изреченото слово. Но тази вреда е не по-малка, когато не виждаме хората, пострадали от думите ни.
Лев Толстой

Раната от огнестрелно оръжие може да бъде излекувана, раната, нанесена от езика, не зараства никога.
Персийска пословица

Ако спорят, слушай, но в спора не се намесвай. Да те пази Бог от избухливост и сприхавост – и в най-дребното им проявление. Гневът е неуместен във всичко, но най-вече в правото дело, понеже го затъмнява и размътва.
Гогол

16 януари

Конят се спасява с бърз бяг, но е нещастен не когато не може да бъде петел, а когато е изгубил онова, което му е дадено – бързия бяг.
Кучето има нюх и е нещастно, ако остане без онова, което му е дадено – без нюх, а не когато не може да лети.
По същия начин човекът се чувства нещастен не когато не може да пребори мечка или лъв, или зли хора, а когато изгуби онова, което му е дадено – добротата и здравия разум. Ето такъв човек наистина е нещастен и е достоен за съжаление.
Жалко е не че човек се е родил или е умрял, не че е изгубил парите си, своя дом и имение,  всичко това не принадлежи на човека. Жалко е, когато човек губи онова, което наистина му принадлежи – човешкото си достойнство.
Епиктет

Трябва да се отнасяме много внимателно към обществените въпроси, трябва да сме готови да преразглеждаме мнението си, да се отказваме от предишните си възгледи, да усвояваме нови. Трябва да отхвърляме предразсъдъците и да мислим със съвсем нов ум. Моряк, който опъва едни и същи платна, без да се съобразява с промените във вятъра, няма да пристигне никога в своето пристанище.
Хенри Джордж

17 януари
Целият свят е подчинен на един закон и всички разумни същества носят в себе си един разум. Истината е една и които са разумни, имат еднаква представа за съвършенството.
Марк Аврелий

Свързани заглавия
За първи път на български излиза книгата на живота на Лев Толстой

„Календар на мъдростта. Мисли за всеки ден, събирани от граф Лев Толстой” тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …