Начало / Свят / Писателка от Зимбабве ще получи немска награда

Писателка от Зимбабве ще получи немска награда

Известна е още с филмите и пиесите си

file-20200818-20-w69yhd

Цици Дангарембга стана популярна и покрай ареста си, след като беше обвинена от властите в своята родина, че подбужда към насилие и не спазва мерките срещу COVID-19. В основата на конфликта, разиграл се преди година, беше протеста ѝ в полза на политическите затворници в страната.

Сега 62-годишната Дангарембга ще получи Наградата за мир на немските книгоразпространители, която се връчва по традиция на финала на Франкфуртския книжен панаир. Така ще се превърне и в първия ѝ чернокож носител.

Според журито точно Дангарембга е сред най-видните хора на изкуството в Зимбабве, а заедно с това представлява и един от най-изразителните гласове в африканската литература изобщо. От Франкфурт изтъкват усилията, които полага по въпроси като женските права или промяна на политическата система в родното ѝ Зимбабве.

Най-известната книга на Цици Дангарембга е написана на английски – Nervous Conditions излиза през 1988-а и се превръща в бестселър. Преди година пък се появи продължението This Mournable Body, като Дангарембга беше номинирана за „Букър

img_20201026_1935377147e2

Споделям забележката на Вирджиния Улф, че за да може една жена да пише на спокойствие, се нуждае от собствена стая и 500 лири – казва през 2004-а Дангарембга. – Отказвам се обаче от парите, но по всичко изглежда, че най-накрая ще имам своя собствена стая.

Постепенно писателката започва да се занимава и с кино, като през 1993-а пише сценария на Neria, който после се превръща в най-успешния филм на зимбабвийската кинематография. Вече има зад гърба си повече от 20 продукции – като сценарист или режисьор.

Самата Награда за мир се връчва от 1950-а. Към нея върви и чек на стойност 25 хил. евро. Сред досегашните носители са например Маргарет Атууд, Светлана Алексиевич, Давид Гросман. Цици Дангарембга ще получи своята на 24 октомври във Франкфурт.

Лира.бг по материали от АП

Прочетете още

stažený soubor (1)

Салман Рушди ще получи още една награда за смелостта си

Писателят е на крака след тежкото нападение Авторът на „Сатанински строфи“ точно навърши 76. И …