Начало / Свят / И леви, и десни отнемат свободата ни според Салман Рушди

И леви, и десни отнемат свободата ни според Салман Рушди

Писателят отговаря на насилието с изкуство

231021-99-652343-v3-s2048-1

76-годишният автор, който преживя покушение преди година, получи сега Наградата за мир на немските книгоразпространители. Салман Рушди отиде да я получи лично във Франкфурт – и произнесе запомнящи се думи.

Озовахме се във времена, за които никога не съм си мислел, че ще доживея – констатира Рушди, който е от индийско-британски произход. Според него в момента свободата на словото е еднакво застрашена отляво и отдясно. Авторитарни режими и популисти, демагози или нарциси – всички искат да сложат ръка върху правото на хората да мислят и да се изразяват, както намерят за добре. „Не бива обаче да преставаме да вярваме – обобщава авторът на „Сатанински строфи“, – че истината може да победи във времена на лъжа.

Писателят спомена в речта си и двата конфликта, които разтърсват света ни днес. „Русия нападна Украйна заради тиранията на един мъж, заради неговата ненаситна жажда за власт и завоевания – заяви Салман Рушди. – За Украйна мирът означава край на руската инвазия, връщане на окупираната територия и гаранция за суверинитет. За руснаците мир означава украинците да се предадат.” Още по-непостижим според писателя е мирът между Палестина и Израел. „Надявам се насилието там да спре колкото може по-скоро”, призова носителят на „Букър“.

Рушди не спести критики и към американската политическа действителност. Пред журналисти той изрази разочарованието си от Републиканската партия, която според него е обърнала гръб на демократичните стойности за сметка на култа към една личност. Също толкова тревожна според него е ситуацията и в Индия, където е роден. „Всеки журналист или писател, който изгуби симпатиите или се възпротиви на властите – казва Рушди, – се озовава под заплаха.”

Писателят обяви неотдавна, че е написал книга, в която разказва как е преживял опита за атентат преди малко повече от година. Тя има вече и заглавие – Knife: Meditations After an Attempted Murder. Издателите от „Пенгуин Рандъм Хаус“ планират книгата да излезе през април догодина. „Трябваше да я напиша, за да се освободя от всичко, което преживях – споделя авторът. – Така ще отговоря на насилието с изкуство.

Salman

Наградата за мир на немските книгоразпространители, която получи сега Салман Рушди, се връчва от 1950 г. Сред наградените с нея са още Вацлав Хавел, Орхан Памук, Амос Оз, Маргарет Атууд и много други. Тя има и финансово изражение в размер на 25 хил. евро

Информация и снимки: tagesschau.de, starconnectmedia.com и radiobielefeld.de

Прочетете още

FT_TOM_EGELAND_00069_fargeFredrikArff

Том Егеланд: „Толкова ли е трудно мутация да доведе до хора с нови гени“

Писателят разкрива сега загадката на дълголетието „Проектът „Матусал“ е най-новата му книга – в известен …