Начало / Свят / Салман Рушди ще получи още една награда за смелостта си

Салман Рушди ще получи още една награда за смелостта си

Писателят е на крака след тежкото нападение

1599px-Salman_Rushdie_44734738071

Авторът на „Сатанински строфи“ точно навърши 76. И на тази възраст обаче остава пример за непримиримост и несломимост. Миналата година той преживя атентат заради творчеството си, от който се възстанови като по чудо.

Сега Салман Рушди се превръща и в избора на немските книгоразпространители, които по традиция връчват награда за мир по време на Франкфуртския панаир. Писателят заяви, че се чувства поласкан от отличието, което ще му бъде връчено тази есен: „Мога само да поблагодаря на журито за неговата благосклонност – каза той. – Знам колко забележителна награда е това и малко се ужасявам от списъка с предишните ѝ носители, към който ще бъде прибавено моето име. Това наистина ме прави много щастлив.”

През последните години наградата на немските книгоразпространители отиде при украинеца Сергий Жадан и зимбабвийката Цици Дангарембга. Нейни носители са още Вацлав Хавел, Херман Хесе, Астрид Линдгрен и др. Отличието се връчва още от 1950 г. Изборът пада върху личност, която е подпомогнала в значителна степен идеята за мир в областта на литературата, науката и изкуството.

Сред наградите, които вече е спечелил Рушди, е и „Букър“ – за книгата „Среднощни деца“. През 1988 г. той издава „Сатанински строфи“, заради която е осъден на смърт от аятолах Рухола Хомейни. Живее дълго в нелегалност и под полицейска закрила. Въпреки това миналата година Салман Рушди стана жертва на жестоко нападение, при което изгуби едното си око, увредени бяха и нервите на ръцете му. През 2023 г. писателят издаде и нова книга – Victory City или „Градът на победата“.

Victory+City+Karan

През 2022 г. писателят стана жертва на жестоко нападение, а 2023-а ще бъде записана в личната му биография с нова книга и награда от немските книгоразпространители

Информация и снимки: radiowuppertal.de, theoldie.co.uk и thechakkar.com

Прочетете още

neda_antonova

Неда Антонова написа книга за „сътрудниците на Бога“

Новият ѝ роман изненадва Обичаната от много читатели писателка е известна със своите исторически мотиви …