Начало / Любопитно / Бриджит Джоунс ще отпразнува с нов фасон 25

Бриджит Джоунс ще отпразнува с нов фасон 25

Появява се за първи път във в. „Индипендънт

 

downloaddocument-21-1b

Колонките на Бриджит Джоунс се раждат през зимата на 1996-а, като действителният им автор е 38-годишната тогава Хелън Филдинг. Британската БиБиСи отбеляза случая и със специален документален филм – Being Bridget Jones, в който писателката си припомня как е създала своята Бриджит, пък и кой я е вдъхновил за нея.

Успехът на книгата води до това, че дневниците на Бриджит Джоунс стават цели четиривторият излиза осем години по-късно, през 2004-а, а третият се появява в книжарниците след още десет, през 2014-а. Последният засега е от 2016-а. Бриджит Джоунс се оказва неочаквано в центъра на вниманието и със зараждането на движението #MeToo.

Непретенциозна наглед, „Дневникът” се превръща във феномен за пазара, като година след издаването си печели и Британска литературна награда. Обяснение за това дава и сериозното портфолио на неговия създател – Хелън Филдинг е филолог по образование, работи за БиБиСи, където снима документални филми за Африка, изявява се като журналист в „Индипендънт”, като именно там намира благоприятна почва за идеята си. „Гардиън” пише, че точно Бриджит Джоунс със своето поведение дефинира най-точно живота през миналия век. В книгата героинята е около 30-те, самотна лондончанка, чиито проблеми са толкова познати на милиони жени (пък и мъже) по света – наднормено тегло, прекалено много алкохол, проблеми в работата и най-вече с житейските партньори. Затова и най-често срещаната реплика в книгата е тази: „Как е любовният ти живот?

Бриджит Джоунс оживява и на големия екран през 2001-а – благодарение на Рене Зелеуегър, Хю Грант и Колин Фърт. Може да се каже, че филмът дублира успеха на книгата и налива масло за още по-големи продажби на романа в световен мащаб.

brid

Сега четвъртвековният юбилей се превърна в двигател за издаването на нова версия на първия „Дневник” – в него ще има и близо 100 страници допълнителен материал от Хелън Филдинг

Освен на увод и коментар от самата нея читателите ще се насладят на някои по-ранни журналистически текстове, оригинални колонки от „Индипендънт”, също и свързани с #MeToo и дори Брекзит публикации. Ще има и весели рецензии на ресторанти, към които имат отношение героите от книгата. Очаква се изданието да се появи на пазара в началото на февруари 2021-а.

Лира.бг по материали от чужди медии

Прочетете още

images

Нора Робъртс под псевдоним пак оглави класация на „Ню Йорк Таймс“

Седмицата до 27.02.2022 г. бележи пореден успех за „машината за бестселъри“ Нора Робъртс. Този път …