Начало / Свят / Индонезийски литературен фестивал отмени прояви, свързани с клането през 1965 г. под правителствен натиск

Индонезийски литературен фестивал отмени прояви, свързани с клането през 1965 г. под правителствен натиск

Най-големият литературен фестивал в Индонезията беше принуден да промени програмата си под натиска на местното правителство, съобщи „Гардиън“. Серия от прояви, свързани с масовите убийства през 1965 и 1966 г. бяха отменени. Тази година се навършват 50 години от трагедията. Антикомунистическият преврат води до смъртта на над 500 000 души.

Организаторите на фестивала, който ще се проведе от 28 октомври до 1 ноември, планираха 3 семинара, изложба, представяне на книга и излъчване на наградения с „Оскар“ документален филм „Акт на убийство“. Натиск върху тях е приложен от правителството, военните сили и местните власти в Убуд, остров Бали, които дори заплашили да отнемат разрешителното за провеждане на фестивала. Джанет ДеНийф, основателка и директорка, коментира:

„Крайно сме разочаровани. Събитията през 1965 г. имат голямо значение за историята на индонезийците и като такива ние сме длъжни да се опитваме да разбираме проблема по-добре. Затова бяхме решили да посветим голяма част от програмата ни на тази тема. Надявахме се да можем да помогнем за лекуването на Индонезия от тази рана, което все още продължава.“

Масовите убийства от преди 50 години са дискутирани на различни събития преди. Арън Конъли, екперт по Индонезия в института „Lowy“ в Сидни, е изненадан от правителствената намеса.

„Човек би си помислил, че властите ще си дадат сметка, че подобен ход влияе много зле на международния имидж на държавата. Индонезия все още не е сред най-репресивните страни, но избирането на последния президент – Джоко Уидодо – показва отделяне от международната общност. Проблеми като свобода на изразяване се задълбочават, след като не бяха толкова сериозни в миналото“, казва той.

През септември Уидодо заяви, че правителството няма намерения да се извинява за убийствата, защото те са били необходими по онова време. Този месец двама британски журналисти бяха осъдени на 5 месеца затвор, защото снимали документален филм след като си били извадили туристически визи. Според организацията „Репортери без граници“ деветима индонезийци ги грози присъда от 2 години заради подобни действия. В класацията за свобода на пресата на „Репортери без граници“ Индонезия регресира с 6 позиции и вече заема 138-мо място в света.

Прочетете още

ab026879c8be5c3580392f7ba9ddbbd0-1024x791

„Майстора и Маргарита” възкръсва от огъня и цензурата

Книгата излиза за първи път преди 55 години Романът на Булгаков се явява удивително актуален …