Начало / Свят / Бивш писател в сянка изпревари Стивън Кинг и Дж. К. Роулинг за награда за криминален роман

Бивш писател в сянка изпревари Стивън Кинг и Дж. К. Роулинг за награда за криминален роман

Австралиецът Майкъл Роуботъм спечели приза за криминален роман на годината на Асоциацията на криминалните писатели във Великобритания, съобщи „Гардиън“. Той беше отличен със „Златен кинжал“ (Gold Dagger) за книгата си „Life Or Death“. Заглавието беше предпочетено пред бестселърите „Мистър Мерцедес“ от Стивън Кинг и „Копринената буба“ от Робърт Галбрейт (Дж. К. Роулинг).

Кинг не присъства на церемонията по награждаването. Роулинг обаче присъства на събитието в Лондон и беше първата, която поздрави победителя. По-късно тя написа в „Туитър“: „Поздравления за моя съотборник от „Little, Brown“, правейки препратка към факта, че двамата са публикувани от едно и също издателство.

„Life Or Death“ разказва за затворник, който избягва от затвора само ден преди официалното си освобождаване. Романът е препоръчван от Лий Чайлд, автор на бестселър поредицата за Джак Ричър.

Майкъл Роуботъм  е роден през 1960 г. Той започва като писател в сянка на мемоари на известни личности. Стои зад автобиографиите на певиците Гери Халиуел и Лулу и шоумена Ролф Харис. Впоследствие се пренасочва към криминалната проза. Публикувал е 11 романа от 2004 г. насам.

Асоциацията раздаде още награди. Призът „CWA Ian Fleming Steel Dagger“ за трилър на годината получи Карин Слотър за книгата й „Cop Town“, която разказва за проблематичен период в Атланта през 1974 г. Смит Хендерсън пък триумфира с „New Blood Dagger“ за дебют. Той беше награден за „Fourth of July Creek“.

Свързани заглавия
Романът на Робърт Харис за аферата „Драйфус“ стана трилър на годината във Великобритания
Саймън Брет ще получи приза „Диамантен кинжал“

Прочетете още

visu prx académie fr (5)

Социален роман спечели престижната награда „Медичи“

Отличието се връчва по традиция през ноември Кевин Ламбер е млад канадски писател, за когото …

Един коментар

  1. Романът на Роуботъм ще излезе на български език на 13.10 :)