Начало / Критика / Като парченца шоколад – разказите на Лий Чайлд в една книга

Като парченца шоколад – разказите на Лий Чайлд в една книга

Истинско удоволствие са за почитателите на майстора

Risk

„Минимален риск“ е сборник, който включва общо 20 истории и ако обичате майсторски написани криминални плетеници, рискът да се разочаровате наистина е минимален!

Днес на 69, Лий Чайлд е известен и като създателя на Джак Ричър. За разказите по страниците на „Минимален риск“ сам казва, че са нещо като „много, много кратки романи“.

И наистина, историите, включени в книгата, ту развеселяват, ту спират дъха с интригата си. Ефектният им финал пък се явява люта нотка в разтапящия се на върха на езика шоколад. Толкова са изкусителни и четивни!

Друг плюс на книгата е разнообразието. Всеки от разказите в нея ни пренася в напълно нова плоскост. Ту богаташ плаща, за да бъде ликвидирана половинката му, ту безименен гражданин трепе гадовете наред в името на справедливостта. Сами трябва да признаете, че да влезеш например в бар, след като си откраднал торба с наркотици и пари, и да разкажеш всичко на първия срещнат едва ли е добра идея… Такива са историите, които ни поднася тук Лий Чайлд.

На сборника може да се гледа и по друг начин – като на записки в бележника с идеи на Лий Чайлд. Нали именно той нарича тези 20 – българският им превод е на Милко Стоименов, миниромани… Може би просто са му се сторили завършени като разкази. Или бележникът наистина е препълнен! Каквато и да е причината да се появи, „Минимален риск“ чудесно изпълнява предназначението си – да зарадва онези, които обичат писателя, и да изненада приятно срещащите се с него за първи път.

Lee_Child,_Bouchercon_2010

Няма друг писател, който толкова ловко да ви накара да отворите книга и да потънете в някоя история, описва „Таймс“ ефекта от „Минимален риск“

Препоръка от Краси Проданов
Снимка на Лий Чайлд: „Уикипедия“

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-08-26 v 10.52.28_d581cbe9

Книга като писък – „Прислужницата вижда всичко“

Третата книга от поредицата сменя ролята на популярната героиня Фрида Макфадън нашумя с „Прислужницата“ преди …