Начало / Свят / Исторически детски книги получиха медалите „Карнеги“ и „Кейт Грийнуей“

Исторически детски книги получиха медалите „Карнеги“ и „Кейт Грийнуей“

Детски книги с исторически елементи получиха медалите „Карнеги“ и „Кейт Грийнуей“, съобщи thebookseller.com. Престижните отличия бяха връчени съответно на Кейт Ландман за „Buffalo Soldier“ и Уил Грил за „Shackleton’s Journey“.

И двете книги са по истински случаи. Тийнейджърският роман „Buffalo Soldier“ разказва за чернокожата робиня Кейти Уилямс, а действието се развива през XIX век. „Shackleton’s Journey“ е нехудожествено илюстрирано издание, посветено на пътешествието до Антарктика през 1914 г. на Ърнест Шекълтън. И двете заглавия бяха определени от екипа на журито за разширяващи границите на детската литература.

Ландман използва речта си, за да отбележи колко е важно да се чете за удоволствие. Тя заяви, че децата, които четат, много по-рядко са скандалджии или насилници в училище. Според писателката, те не биха наранили другите, защото прочетените книги са ги научили какво е да си от другата страна.

Двата медала са сред най-старите и престижни литературни награди в Обединеното кралство. Те се връчват още от далечната 1936 г., като сред носителите им са Куентин Блейк, сър Тери Пратчет и К. С. Луис. Медалистите се определят от жури, което се състои само от библиотекари.

Свързани заглавия
Книгата, наградена с медал „Карнеги“, окачествена като „гадна и опасна“

Кевин Брукс получи медал „Карнеги“

Сали Гарднър спечели медал „Карнеги”

Прочетете още

231021-99-652343-v3-s2048-1

Салман Рушди получи почти тайно наградата „Вацлав Хавел“

Тя се връчва в Ню Йорк Присъствието на претърпелия сериозно нападение писател остана неизвестно за всички преди …