На фокус
Начало / Любопитно / „Жена“ от Такео Аришима (анотация)

„Жена“ от Такео Аришима (анотация)

Една разрушителна любов, неутолима и вечно жадна. Една непоколебима жена, решителна и готова на всичко, за да открие щастието. Един роман изповед за любовта, която пронизва до кости. Една история за залеза на любовта, идваща от страната на изгряващото слънце – Япония.

Героинята на Такео Аришима – Йоко Сацуки,  е една от най-внушителните в японската литература. Тя е вдъхновена от най-ярките женски образи от световните класики – Ана Каренина и Ема Бовари.

Пътят на Йоко започва от една железопътна гара и завършва с голямо разочарование от неуспешния опит да се утвърди като независима жена. Образът ѝ променя представата за покорната и плаха японка. Романът „Жена“ побира в себе си идеалите, бляновете и стремежите на японската интелигенция от епохата Тайшо – период на бурен духовен подем на Япония. Йоко носи в себе си много от душевността на модерната европейка, което я заклеймява и обрича на ненавист от страна на обществото. Тя е страстна, емоционална и независима, но за жалост се ражда в грешното време и на неподходящото място. Уверена в себе си, Йоко търси духа на свободата и е готова на всичко, за да изпита най-присъщите за хората чувства – и радости, и скърби. Историята ѝ е пример за това как жената в новия свободен свят може да отвоюва правото си на независимост.

В романа на Такео Аришима жени и мъже се отдават на чувствата си, обричат се на страдание и са готови да приемат любовта – такава, каквато мечтаят да я получат. Вечната борба за справедливостта, за копнежа по някого, който е недостижим, за готовността да се посветиш на чувствата си – това са основните мотиви, които авторът засяга. Дръзко четиво, което ни изправя пред парадокса, че за да се потуши завинаги един огън, трябва да се поддържат буйни пламъците на друг.

Романът „Жена“ е разказ за избора на хората как да „играят“ с живота си, разказ за хората, които не допускат варианта той да ги надиграе. Изключително актуална и до днес история за онази неведома тъмна сила, която направлява съдбите ни. Роман за волята и устрема към любов, заложени изначално в женската природа. Книгата „Жена“ на Такео Аришима е необятна, пъстра и въодушевяваща, също като Япония.

„Жена“ тук

Прочетете още

mesec

Роман за разбуждане на лятото

Вечерите идват сега бавно и са прекрасни за четене „Магията на морското стъкло” е летен …