Начало / "Четящият човек" / Добрите писатели носим в сърцата си

Добрите писатели носим в сърцата си

Имена като Джойс и Леда Милева кътаме в себе си цял живот

c213a67b229f015a40fc365082aa27f8

Сега си ги припомняме, защото имат годишнина – родени са в първите февруарски дни. Книгите на творци като Джойс, Айн Ранд, също нашата Леда Милева ни карат и да се усмихваме, и да се замислим над този наш живот. Защото в тях има истини, които не остаряват, колкото и да се отдалечава датата на рождението на техните създатели.

Категоричен пример за това е Джеймс Джойс

Ирландският писател си е извоювал признанието за един от най-влиятелните през миналото столетие. Онова, което прави името му символ, може би е най-вече романът „Одисей”. С него дава заявка и за баща на течението модернизъм в литературата.

Айн Ранд търси нов морал

Джойс е роден на 2 февруари 1882 година в Дъблин, Ирландия. И вижте само – едва 23 години по-късно на бял свят се появява Айн Ранд. Тя пък е представител на рационалната философия – интересуват я етиката в отношенията ни, политическата философия, свободата.

Доста високо вдига летвата Айн Ранд с книги като „Атлас изправи рамене” и „Изворът”. Всеки ред, който създава, носи съдържание. Родена е в Русия, но прекарва 60 години в Щатите – до последния си дъх.

lica

Добавяме и роден литературен гигант

Джойс и Ранд са направили много за нас като писатели. Но ето и едно българско име, с което на практика сме израснали. За родните мащаби Леда Милева наистина е голям, необятен талант. Тя пък идва в света ни на 5 февруари през 1920-а. Завършва Американския колеж в София. И тръгва по стъпките на славния си баща – Гео Милев.

Дава много на децата – посвещава голяма част от творчеството си именно на тях. Обича например африканската поезия – просто човек с богата сетивност, с творческа душа, прекарал с нас прекрасни 93 години.
kor

Струва си да си припомняме такива имена – и пълнят с енергия, и ни карат да разширим собствените си хоризонти. Това са те – творците на седмицата. Писатели, които са оставили златна диря в света на литературата. И в нас самите

Имената на седмицата представи Краси Проданов

Прочетете още

f07bfe73-9406-4e3b-8494-eeffab1c9d95

Красивите истории са на мода през април

Ето една, в която има интрига, напрежение и романтика „Това, което винаги крием“ е наглед …