Начало / "Четящият човек" / Добрите писатели носим в сърцата си

Добрите писатели носим в сърцата си

Имена като Джойс и Леда Милева кътаме в себе си цял живот

c213a67b229f015a40fc365082aa27f8

Сега си ги припомняме, защото имат годишнина – родени са в първите февруарски дни. Книгите на творци като Джойс, Айн Ранд, също нашата Леда Милева ни карат и да се усмихваме, и да се замислим над този наш живот. Защото в тях има истини, които не остаряват, колкото и да се отдалечава датата на рождението на техните създатели.

Категоричен пример за това е Джеймс Джойс

Ирландският писател си е извоювал признанието за един от най-влиятелните през миналото столетие. Онова, което прави името му символ, може би е най-вече романът „Одисей”. С него дава заявка и за баща на течението модернизъм в литературата.

Айн Ранд търси нов морал

Джойс е роден на 2 февруари 1882 година в Дъблин, Ирландия. И вижте само – едва 23 години по-късно на бял свят се появява Айн Ранд. Тя пък е представител на рационалната философия – интересуват я етиката в отношенията ни, политическата философия, свободата.

Доста високо вдига летвата Айн Ранд с книги като „Атлас изправи рамене” и „Изворът”. Всеки ред, който създава, носи съдържание. Родена е в Русия, но прекарва 60 години в Щатите – до последния си дъх.

lica

Добавяме и роден литературен гигант

Джойс и Ранд са направили много за нас като писатели. Но ето и едно българско име, с което на практика сме израснали. За родните мащаби Леда Милева наистина е голям, необятен талант. Тя пък идва в света ни на 5 февруари през 1920-а. Завършва Американския колеж в София. И тръгва по стъпките на славния си баща – Гео Милев.

Дава много на децата – посвещава голяма част от творчеството си именно на тях. Обича например африканската поезия – просто човек с богата сетивност, с творческа душа, прекарал с нас прекрасни 93 години.
kor

Струва си да си припомняме такива имена – и пълнят с енергия, и ни карат да разширим собствените си хоризонти. Това са те – творците на седмицата. Писатели, които са оставили златна диря в света на литературата. И в нас самите

Имената на седмицата представи Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

79f6bee138d5f697afd2c85767846ccfdc4ef71e

Почина писателят, обединил френския литературен авангард

Ключова фигура е няколко десетилетия Филип Солерс е една от най-забележителните личности сред пишещите на …