На фокус
Начало / Свят / Домът на Джеймс Джойс става хостел

Домът на Джеймс Джойс става хостел

Местните смятат идеята за богохулство

stacks-image-fc9dff7-1200x800

Кметството в Дъблин изживява трудни дни, след като позволи на строителен предприемач да преустрои родния дом на писателя в хостел. Върху главите на чиновниците се разрази същинска буря от възмущение. Къщата на улица Usher´s Island е построена през далечната 1775-а. В града е известна като Къщата на мъртвите. Причината е, че в нея се разиграват събитията от разказа на Джойс The Dead.

През 2017-а постройката е обявена за продан, но общинските власти не се намесват в процеса. Така историческата сграда попада в ръцете на двама инвеститори срещу сумата от 650 хил. евро. През 2019-а те обявяват плановете си постройката да се превърне в хостел с общо 54 стаи.

Хотели и хостели могат да се строят навсякъде из Дъблин – възмущава се литературоведът Джон МакКърт във в. The Irish Times, – но ако не уважаваме културните паметници, ще унищожим сърцето на града.

От кметството позволяват преустройството на базата на експертното мнение, че сградата е в лошо състояние. Чрез ремонта ще бъде запазена много по-дълго във времето. Отделно, строителните предприемачи се отказали от идеята да разширят къщата.

sdc11885

Джойс е един от литературните великани на миналото столетие. По ирония на съдбата, Дъблин се появява много често в творчеството му. Най-известната му книга, свързана с неговия роден град, е „Одисей”

Лира.бг по материали от The Irish Times

Прочетете още

cast-from-the-lord-of-the-rings-support-possible-purchase-of-tolkien-house-ca38e5c-1280x720

Почитатели на Толкин събират пари за къщата му

Реакцията е вследствие обява за продажбата ѝ Сградата е от 1924-а, като оттогава насам не …