Начало / Свят / Днес е първият Международен ден на Дилън Томас

Днес е първият Международен ден на Дилън Томас

Днес е първият Международен ден на големия уелски поет Дилън Томас, съобщи „Дейли Мейл“. Решението да има ден, посветен на автора, беше взето след навършването на 100 години от неговото рождение през октомври 2014 г. Избран е 14 май, защото на тази дата през 1953 г. дебютира радио пиесата му „Under Milk Wood“ в Ню Йорк.

В родния град на Томас, Суонзи, събитието ще бъде отбелязано от центъра „Дилън Томас“. Входът днес е свободен, а в бара „Mozart’s Bar“ посетителите ще имат възможност да изпълнят на живо избрани от тях стихове на поета. Различни мероприятия в негова чест ще бъдат организирани също в Дъблин, Лондон, Ню Йорк и Торино. В „Туитър“ пък феновете могат да публикуват постове за Томас на #DylanDay.

Макар че живее само 39 г., Дилън Томас остава в историята като един от най-значимите британски творци. Става популярен с творбите си „Do not go gentle into that good night”, „And death shall have no dominion” и „Under Milk Wood”. Като човек е бил изключително контактен, но и енигматичен. Популярността му остава и след неговата смърт. Известен е и с пристрастеността си към алкохола. Умира през 1953 г.

Свързани заглавия
Дилън Томас: Този, който търси почивка, намира скука. Този, който търси работа, намира почивка

Филм ще проследи последните дни на Дилън Томас

Илайджа Ууд ще играе във филм за Дилън Томас

Защо писателите пият?

И Би Би Си ще прави филм за Дилън Томас

Снима се филм за 100-годишнината на Дилън Томас

Топ 10 на писателите бохеми

Фото: goodreads.com