Начало / Любопитно / Пътеводител: Къде са се родили някои големи книги

Пътеводител: Къде са се родили някои големи книги

Кафенета, барове, затвори, вани, отдалечени провинциални къщи, морският бряг. Сайтът mentalfloss.com се разходи по света и местата, където са написани някои от най-четените и популярни книги и трудове в историята.

„Пийтс Таверн“, Ню Йорк, САЩ

Pete's_Tavern_buildingКралят на неочакваните завършеци О‘Хенри, роден като Уилям Сидни Портър, обожавал този бар и редовно го посещавал в годините между 1904 и 1906. Тогава заведението се казвало „Хийлис“. Точно тук американецът написал едни от най-обичаните си истории, включително „Даровете на влъхвите“. Днес скромен плакет в бара отбелязва литературното събитие и мястото, на което е седял писателят. Някои от изследователите на творчеството обаче отричат „заслугите“ на бара за вдъхновението на О‘Хенри и твърдят, че всъщност разказът е писан в дома му, от другата страна на улицата. Собствениците на заведението обаче настояват, че са прави. В кръчмата е написана и детската „Madeline at Pete’s“, която авторът Лудвиг Бемелманс написал на гърба на менюто.

05113vПолицейско управление в Бирмингам, Алабама, САЩ

На 6 април, 1963 г., д-р Мартин Лутер Кинг – младши е арестуван в Алабама. В ареста той пише „Letter from Birmingham Jail“, в което описва устоите на необходимите действия за гражданска свобода. По-късно включва писмото в книгата си „Why We Can’t Wait“. След години Институтът за човешки права в Бирмингам възстановява килията на Кинг.

 

 

 

„Къщата на слоновете“, Единбург, Шотландия

elephanthouseВнимавайте, като посещавате „Къщата на слоновете“ в Единбург, Шотландия – може да Ви сервират магически чай, или кафе. През 90-те години на миналия век Дж. К. Роулинг живеела в Единбург само с дъщеря си Джесика. Тя прекарала много часове в това кафе, обмисляйки и избистряйки идеята си за „Хари Потър и философския камък“. Но ако имате нужда от още малко магическо, харипотъровско вдъхновение, хванете влака от Манчестър до Лондон. Роулинг признава, че идеята й за момчето магьосник й хрумнала именно в това четиричасово пътуване в претъпкания влак.

Хотел „Елизее“, Ню Йорк, САЩ

130404120252-mad-men-hotel-elysee-horizontal-large-gallery

В последните 15 години от живота си Тенеси Уилямс прекарал страшно много време в този манхатънски хотел. На 25 февруари, 1983 г., именно тук откриват трупа му. Гостите на хотела често трябвало по цели нощи да слушат настървеното тракане на клавишите на пишещата му машина. Тук написал „The Red Devil Battery Sign“ и „Clothes For a Summer Hote“ – портрет на Ф. Скот и Зелда Фицджералд. Уилямс обитавал малък апартамент на 13-ия етаж, който днес носи името му. Всъщност хотелът е бил любим за много писатели, сред които Марио Пузо и Джеймс Клавел. Посетителите получават бонус – тук са отсядали Марлон Брандо, Ава Гарднър, Джо ДиМаджо и Сидни Поатие.

Броудтеърс Бийч, Англия

bleak-house-broadstairs

На около 130 км източно от Лондон областта е популярна с морския си чар. Оказва се обаче, че спокойствието тук е вдъхновило шпионския роман „The 39 Steps“ от Джон Бъчан. Той посетил местността с 6-годишната си дъщеря Алис, за да се възстанови от операция. Един ден в края на лятото на 1914 г. те се катерели по дървените стъпала към плажа. Малката брояла на глас стъпалата и стигнала до 39, когато стъпили на плажа. Писателят бил вдъхновен от гледката и написал книгата си там, в къща, наето от него специално за целта. Мястото е било любима дестинация за почивка и на Чарлс Дикенс, който дори завел там Ханс Кристиян Андерсен, както и на Уилки Колинс.

Бастилията, Париж, Франция

La_Bastille_20060809

Най-известният затвор-крепост във френската столица, който се издигал някога на едноименния площад в Париж е мястото, където бил затворен Франсоа Мари д‘Аруе, известен като Волтер. Той попаднал там, защото пишел сатира за френското управление. Прекарал 11 месеца зад решетките, като го използвал, за да напише трагедията „Едип“, която се превърнала в първия му театрален хит.

„Heinold’s first and last chance saloon“, Оукланд, Калифорния, САЩ

heinolds_first_and_last_chance_2007

Това е мястото, където младият Джек Лондон обичал да прекарва нощите си. За моряците заведението било любимо място за последно питие, преди да се качат на корабите си и за първо такова след дълъг курс. Според местната легенда, Лондон написал своите „Дивото зове“ и „Морският вълк“ в бара. В един от романите си Джек споменава кръчмата цели 17 пъти. И днес на това място можете да изпиете някое питие, или бира, точно както в онези години, а атмосферата се е запазила.

Библиотека „Пауъл“, Калифорнийски университет, Лос Анджелис, САЩ

Powell_Library,_UCLA_(10_December_2005)

Рей Бредбъри обожавал библиотеките, така че не е изненада, че той пише една от най-популярните си книги – „451 по Фаренхайт“ именно в „Пауъл“. Когато му хрумнала историята за прочутия роман, в дома му нямало спокойствие заради малкото му дете, а не разполагал със средства, за да си наеме офис. Мотаел се в кампуса на университета, когато чул тракането на печатарска машина. Шумът идвал от стая в мазе, където можел да наеме машината за 10 цента за половин час. След десет дни бил написал книгата, като това му струвало 9,80 долара.

Всъщност много писатели са написали най-добрите си книги в библиотеки. Вероника Рот започнала писането на „Дивергенти“ като домашна работа за часовете по творческо писане в Северозападния университет. Дейвид Фостър Уолъс също пише първия си роман „The Broom of the System“ в библиотеката на Амърхърст Колидж. Дона Тарт също започнала „Тайната история“, докато учела в Бенингтън Колидж.

Къщата на брега на Дилън Томас, Лафарн, Уелс

boathouse

Поетът Дилън Томас израснал в Уелс в началото на ХХ век. Последните години от живота си пък прекарва в тази крайбрежна къща в заспалото селце Лафарн, където написва някои от най-прочутите си стихове. Макар че умира в Ню Йорк през 1953 г., тялото му е пренесено и погребано в Лафарн, в местната църква „Св. Мартин“. Днес къщата е отворена за посещения и дори има изложбена зала със спомени за поета.

Кафенета „De flore“ и „Les deux magots“, Париж, Франция

magots

Жан-Пол Сартр и Симон дьо Бовоар имали запазена маса  първо в „De flore“, а след това и в „Les deux magots“ през 40-те и 50-те години на миналия век. Сартр написал, че ежедневието им преминавало в кафенетата, където пишели от 9 сутринта до следобед. Те спирали за обед, за да се срещнат с приятели, след което продължавали работа. Понякога оставали до 8 вечерта. Там Сартр написал „Без изход“, а дьо Бовоар – „Вторият пол“.

Вилата на Агата Кристи, Девън, Англия

Agatha Christie inside the library at Greenway House.

От 1938 до 1976 г. Агата Кристи прекарва във великолепната Грийнуей Хаус в Ривър Дарт, Девън, Англия. Там тя пише „Пет малки прасенца“, „Двойно убийство“, „Изпитание за невинните“. Днес къщата, с прословутата й библиотека, е отворена за туристически посещения.

Хижата на Джордж Бърнард Шоу в Англия

S/W Ver: 85.99.82P

От 1906 г. Джордж Бърнард Шоу живее тук, като прекарва 40 години в този дом. Много от пиесите му са написани именно тук, в английската провинция. Днес е превърната в музей.

Ранчото на Д. Х. Лорънс, Ню Мексико, САЩ

Frieda-Lawrence-and-friends-at-DH-Lawrence-Ranch

Лорънс пише много от романите и разказите си тук, под известното дърво. Тук е написан и ръкописът на „Синове и любовници“. Днес ранчото е любимо за посещение от туристи, които също търсят вдъхновение под клоните на известното дърво.

 

Прочетете още

313452998_2262082777305574_441769453765091206_n

Книги на будители от нови и стари времена

Честваме празника на всеки 1 ноември Точно преди сто години е първото официално шествие в …