Начало / Свят / Филм ще проследи последните дни на Дилън Томас

Филм ще проследи последните дни на Дилън Томас

Игрален филм ще покаже на публиката последните дни на  поетичната икона на Уелс – Дилън Томас, съобщи „Гардиън”. В главната роля ще е уелският актьор Рис Иванс. Ще участват още Джон Малкович и Диего Луна.

Действието ще се развива през 1953 г. в Ню Йорк, където Томас умира на 39 години след опустошителен алкохолен тур по местните барове. Поетът по това време е в САЩ, за да участва в поредица от литературни четения. Още от самото начало страдащият от алкохолизъм уелсец се напива безпаметно и изпада в тежко състояние. Той се хвали, че е постигнал рекорд, като е изпил 18 уискита.

Тежкото състояние на поета съвпада с рекордно голямото замърсяване на въздуха в Ню Йорк, заради което само за месец умират 200 души. Смогът влошава състоянието и на Томас. Той умира на 9 ноември 1953 г. – четири седмици след пристигането си в Америка.

Образът на Дилън Томас привлича като магнит режисьорите. През януари беше съобщено, че Илайджа Ууд ще играе Томас във филма „Set Fire to the Stars“, който ще представя взаимоотношенията между поета и Джон Малкъл Бринин, също поет.

През 2012 г. Би Би Си също планираше да заснеме биографичен телевизионен филм със заглавие „A Poet In New York”, който да се излъчи на 27 октомври т. г., когато ще се навършат 100 години от рождението на поета. През 2012 г. беше анонсиран и филмът „A Visit To America“ – историята на частен детектив, натоварен със задачата да следи Томас в САЩ по времето на ранния макартизъм.

През  2007 г. беше заснет „The Edge of Love“, разказващ за връзката на женения поет с младежката му любов Вера Филипс. В главните роли са Матю Рис, Кийра Найтли и Сиена Милър.

Свързани заглавия

Илайджа Ууд ще играе във филм за Дилън Томас

Защо писателите пият?

И Би Би Си ще прави филм за Дилън Томас

Снима се филм за 100-годишнината на Дилън Томас

Топ 10 на писателите бохеми

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (11 март – 17 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (4 седмици в класацията) 2. „Three-inch …