Начало / Свят / Различни части от мозъка отговарят за писането и говора, показва изследване

Различни части от мозъка отговарят за писането и говора, показва изследване

Различни части от мозъка отговарт за писането и говора, показват резултатите от ново изследване, съобщи „Лос Анджелис Таймс“. Учени от университетите „Джонс Хопкинс“, „Райс“ и „Колумбия“ доказаха, че двете форми на комуникация вече са независими в човешкия мозък и могат да съществуват по отделно.

Изследвани са петима пациенти, получили афазия вследствие на инсулт. Четирима от тях са могли да изговорят определени изречения, но не и да ги напишат, докато петия пациент е бил способен да ги напише, но не и да ги изговори.

Бренда Рап, професор по когнитивна наука, сподели, че откритието е изненадващо. Резултатите сочат, че в мозъка двете форми на комуникация са вече независими една от друга в човешкия мозък. Това, че някой не може да изговори граматически правилно едно изречение съвсем не означава, че няма да го напише без грешка. Въпреки че писането като умение произлиза от говора, двете системи вече не са свързани.

Проучването, озаглавено в „Modality and Morphology: What We Write May Not Be What We Say“, беше публикувано в журнала „Psychological Science“. В неговото обобщение е записано, че резултатите ще допринесат значително при прилагането на различни методи за възстановяване на пациенти, пострадали от инсулт.

Прочетете още

1535393395830_1535393414.jpg--diego_galdino__barista_e_scrittore

Диего Галдино: Пиша за Рим, кафе и любов

Писателят работи в кафенето си и смята, че имаме много общо с италианците Аромат на …