Начало / Свят / Наследниците на Астрид Линдгрен загубиха дело срещу “Пени маркет”

Наследниците на Астрид Линдгрен загубиха дело срещу “Пени маркет”

Необичайно дело в Германия завърши с победа за веригата за евтини хранителни стоки “Пени маркет”, съобщи “Шпигел”. Наследниците на Астрид Линдгрен не успяха да докажат, че компанията е нарушила авторските им права върху образа на Пипи Дългото чорапче.  

Процесът се води заради реклама на хранителните магазини, които през 2010 г. продали 15 хил. карнавални костюма, като използвали снимки с двойнички на литературната героиня. Детският костюм струвал 5,99 евро, а този за възрастни – 9,99. Според шведите това е директна кражба и те настояли да им бъдат покрити щетите.

Съдът в Германия, където е седалището на “Пени маркет”, обаче отсъдил, че образът от рекламата се покрива само частично с този на Пипи. Еднакви, според него, са само червените плитки и чорапите на раета. До този извод се стигнало след експертиза, която установила, че Линдгрен дава детайлно описание на героинята си: коса с цвят на морков, сплетена в стърчащи плитки, нос като картофче, покрит с лунички, широка уста със здрави бели зъби, саморъчно ушита смешна рокля – жълта на цвят, за която не стигнал плата, та късите й сини панталонки на бели точки се виждат отдолу. Пипи носи и два дълги чорапа – един раиран и един черен.

Адвокатите на “Пени” са използвали това, за да посочат разликите между рекламните образи и литературния оригинал, като са изтъкнали, че има разминаване в роклите, чорапите и обувките. Карнавалните костюми били със зелени рокли или на карета, например.
Разочарованите ищци коментирали, че не един търговец печели на гърба им, като използва най-популярната детска героиня, за да продава стоките си.

Книгите на Астрид Лингрен тук

„Астрид Линдгрен“ от Сибил Грефин Шонфелд тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …