Начало / Читатели / Всички пъстри нюанси, запазени в „Червената къща“ от Франческа Марчано (ревю)

Всички пъстри нюанси, запазени в „Червената къща“ от Франческа Марчано (ревю)

Венцислав КОСТАДИНОВ

Дебютният роман на италианската писателка Франческа Марчано „Червената къща“ е обсебваща и в същото време разтърсваща история-пъзел, в който са наредени еклектично частиците на всеки един от семейство Страда. Тази история сама по себе си е разказана с изключителен майсторски финес, който потапя напълно читателя в меланхоличните и мирни дни на Италия преди втората световна война.

Главният наратор е Алина Страда, на която се пада нелеката задача да ни разкаже и приведе в различните етапи на къщата  – от самото й създаване, до превръщането й в основен смислов битиен център – убежище на съкрушените й от житейските битки роднини, чак до затварянето на къщата.

Героинята ни превежда през историята на своя род, която още от самото начало е белязана с лъжи, дълбоко пазени тайни, сякаш стените в къщата са пропити с този колоритен пъзел от спомени, които никой повече не иска да съпреживява и изпитва.

Трите поколения, живяли и оставили своята същност в къщата не са забравени, а техните житейски несгоди биват умело разобличени пред читателя от Алина, започвайки с рисунката на красивата си баба-тунизийка Рене, направена от дядото на Алина – Лоренцо, в ноща, в която Рене окончателно ги напуска. Всеки от роднините на главната героиня буквално граби с пълни шепи от съкровищницата на живота, докато настъпва войната. Тогава къщата от желан пристан за кратка почивка от бурния свят, се превръща в единственото сигурно и духовито убежище от жестоката военна действителност.

„Червената къща“ е разтърсваща книга за обратите на живота, красноречивите съдби на три поколения и непроменеността на едно отличаващо се със своята собствена атмосфера място в покрайнините на северозападна Италия, чиито спомени и случки оживяват, разкривайки на читателя своите мощ и характер.

Прочетете още

230095_b

Роман, който ни извисява

„Калоян боговенчаният“ носи в себе си духа на Средновековието Васил Лазаров е добре познат на …